• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  26.10.2020

Podijeljeno 300 sadnica autohtonog voća, sjemena pšenice i sitna sjemena za plastenike

 

U okviru projekta „Poljoprivredom u borbi protiv korona virusa COVID-19“, Udruženje „Agro-Liješnica“ je danas podijelilo 300 sadnica autohtonog voća,  sjemena pšenice za 20 dunuma zemlje i 20 paketa sitnih sjemena za plastenike socijalno ugroženim kategorijama stanovništva na području općine Maglaj. Projekat finansira Evropska unija, a implementira UNDP BIH.

Elvir Čamić, predsjednik Udruženja „Agro Liješnica" ističe da je vladao veliki interes za ovu treću podjelu.

„Ja bih iskoristio priliku da se ovim putem još jednom zahvalim donatorima na ovoj podjeli, posljednjoj u ovom projektu koji je trajao dva mjeseca. Meni lično je najdraža, jer je vladao veliki interes za sadni materijal, a posebno za sadnice voća koje su autohtone i pšenicu. Ono što bih htio naglasiti, Udruženje 'Agro Liješnica' ima plan i program usvojen za 2020-2022. godinu gdje planiramo posaditi 2 hiljade sadnica autohtonih na području općine Maglaj. Svaka mjesna zajednica bi dobila 100 sadnica otprilike, tako da bi istovremeno ovi današnji korisnici koji pripadaju socijalnim katgorijama jedan dan bili kooperanti“, kazao je Čamić.

Ferhat Bradarić, šef Odjeljenja za lokalni razvoj, biznis i poduzetništvo Općine Maglaj pozvao je poljoprivredne proizvođače da se prijave i na aktuelne javne pozive iz Budžeta Općine.

„Općina Maglaj ulaže velike napore u poljoprivredu i ovo je jedan projekat koji radimo zajedno sa UNDP-om putem ovih poljoprivrednih udruženja koji djeluju na području općine Maglaj, a koji su njihovi direktni partneri i implementatori ovih projekata. Ovo je jedan čitav niz mjera koje Općina Maglaj poduzima u ovom periodu pandemije da se koliko toliko olakša našim poljoprivrednim proizvođačima da osiguraju prostor i sredstva za proizvodnju zdrave hrane. Općina Maglaj je objavila devet javnih poziva iz Budžeta Općine i iskoristio bih priliku da pozovem naše poljoprivredne proizvođače da se prijave. Dakle, radi se o podršci za peradarstvo, uzgoj krastavca kornišona, fefeorna, plasteničku proizvodnju, pčelarstvo, kukuruz, jagodičasto voće i proizvodnju aronije i borovnice na području općine Maglaj“, istakao je Bradarić.