• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  15.03.2013

Koncesioni ugovori donose svjež kapital i nova radna mjesta

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona  obavljeno je potpisivanje ugovora o koncesijama sa dva  privredna društva – Greenstone Maglaj i MM projekt Kreševo. Ugovore je ispred Ministarstva privrede potpisao ministar Đemil Ugarak. Preduzeće Greenstone ovim se obavezalo da će vrijeme istraživanja mineralnog resursa dijabaza na ležištu Donji Rakovac, Općina Maglaj trajati jednu godinu, a koncesija za eksploataciju dodijeljena je od strane Ministarstva privrede na 20 godina. Minimalna visina koncesione naknade za istraživanje i eksploataciju dijabaza iznosit će 0,85 KM po metru kubnom čvrste mase. Ovom prilikom direktorica Greenstone-a Azra Mujanović naglasila je da planiraju uposliti 50-.tak novih radnika na poslovima istraživanja i eksploatacije.
Drugi koncesioni ugovor potpisan je danas sa privrednim društvom MM projekt Kreševo, koje je firma-kćerka australske kompanije Balamara. Ova kompanija dobila je koncesiju na 25 godina za eksploataciju olova, cinka i barita na ležištima Veovača i Rupice-Juraševac na području općine Vareš. Vrijeme istraživanja je pet godina prije početka eksploatacije. Ugovor je ispred firme MM Projekt potpisala njena direktorica Milijana Dilber Miličević, a potpisivanju ugovora prisustvovao je i načelnik Općine Vareš, Avdija Kovačević koji se ovom prilikom zahvalio resornom ministarstvu na poduzetim aktivnostima za dodjelu ove koncesije koja mnogo znači za žitelje ove općine. Naime, MM Projekt već je uplatio  iznos od 175.205 KM  kao jednokratnu koncesionu nknadu a 70 odsto tih sredstava ide općini Vareš. Inače, minialna godišnja realizacija predmeta koncesije je 100.000 tona rovne rude, a koncesiona naknada je 1,50 KM. Direktorica Dilber- Miličević naglasila je kako će već u startu posao dobiti između 20 i 30 radnika, a kada se okonča period istraživanja, računa se da bi posao trebalo dobiti oko 100 radnika.
Ovom prilikom ministar privrede Đemil Ugarak izrazio je zadovoljstvo što su ne samo domaći već i strani investitori prepoznali vrijednost resursa na području Zeničko-dobojskog kantona, a danas potpisani koncesioni ugovori znače ne samo novi priliv sredstava u kantonalni i općinske budžete već i otvaraju nova radna mjesta, što je i najvažnije u svemu.
 
Press služba ZDK