• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  12.03.2013

Javni oglas za poošenje prijava/zahtjeva/projekata za program pomoći održivog povratka

Na osnovu člana 21. stav 3. Zakona o raseljenim licima i povratnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine i izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH“, broj: 15/05), a u cilju planiranja, kvalitetne izrade i transparentne provedbe planova pomoći održivog povratka, u 2013. i 2014. godini Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavljuje

JAVNI OGLAS
za podnošenje prijava/zahtjeva/projekata
ZA PROGRAM POMOĆI ODRŽIVOG POVRATKA - PROLJETNE/JESENJE
SADNJE


1. Predmet javnog oglasa:
Prikupljanjeprijava/zahtjeva/projekata fizičkih lica –
povratnika, radi pružanja pomoći u realizaciji projekata podizanja i povećanja kapaciteta voćnjaka, vinograda i plantažnih zasada orašastog i jagodičastog voća, kroz dodjelu sadnica drvenastogvoća (jabuka, kruška, šljiva, breskva/nektarina, trešnja/višnja i orah), jagodičastog voća (jagoda, malina, borovnica, kupina i aronija) i vinove loze za proljetnu/jesenju sadnju.

2.Pravo učešća
Prijavu /zahtjev/ projekt na Javni oglas mogu podnijeti:
- fizička lica – povratnicina području Federacije Bosne i Hercegovine i povratnici iz Federacije BiHu Republiku Srpsku i Brčko Distrikt BiH, koji zadovoljavaju osnovne uslove za implementaciju projekta - adekvatan zemljišni posjed minimalne površine 5000 m2, ukoliko apliciraju za sadnice drvenastog voća, odnosno 3000 m2 za sadnice jagodičastog voća ili vinove loze.

3. Opći kriteriji
Prijava/zahtjev obavezno treba da sadrži:
- Lični podaci: Prezime(ime oca) ime podnosioca prijave,općina/opština povratka, godina povratka, puna adresa u mjestu povratka: selo ili MZ, ulica i broj, kontakt telefon (popunjen obrazac prijave ili čitko napisan zahtjev).

Obavezni dokazi
- kopija LK (ovjerena);
- potvrda/uvjerenje o ostvarenom povratku izdata od nadležnog organa za općinu/opštinu povratka (original ili ovjerena kopija ne stariji od godinu dana);
- posjedovni list/ZK izvadak na podnosioca ili člana uže porodice, ili drugi važeći dokument kojim se dokazuje pravo raspolaganja adekvatnim zemljišnim posjedom (original ili ovjerena kopija ne stariji od godinu dana);
- kućna lista povratničkog domaćinstva(original ne stariji od 6 mjeseci).
Kućna lista povratničkog domaćinstva treba da sadrži popis svih članova porodice podnosioca prijave/zahtjeva/projekta koji su se vratili u prijeratno prebivalište, njihova starosnu dob, zanimanje i da li jezaposlen.


- Specifikacija traženog sadnog materijala po vrstama, sortama i količinama sadnica voća i/ili vinove loze (popunjeno na obrascu prijave ili čitko napisano u formi tabele).

4. Posebni kriteriji
Dokazi iz posebnih kriterijanisu obavezni i koristit će se prilikom utvrđivanja prioriteta u izboru korisnika, a podnose ih povratnici, ukoliko postoje neki od slijedećih osnova:

- povratničke porodice koje su ostvarile povratak iz kolektivnog smještaja (ugovor sa donatorom);
- povratničke porodice kojima je obnovljen stambeni objekt iz budžeta Federacije BiH (ugovor sa donatorom);
- povratničke porodice iz ranjivih kategorija: šehidske porodice, odnosno porodice poginulih boraca; ratni vojni invalidi; porodice nestalih; bivši logoraši; samohrane majke; porodice koje nemaju zaposlenih, odnosno koje nemaju prihoda (svi članovi domaćinstva); povratak deficitarnih
kadrova (ovjerena izjava podnosioca ili potvrda izdata od nadležne kantonalne i/ili općinske/opštinske službe u čijoj se evidenciji vodi o statusu).

5.Način izbora korisnika
Izbor projekata i korisnika pomoći po osnovu ovog Javnog oglasa će vršiti komisija koju će ime
novati federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica. Komisija će razmatrati prijave u skladu sa ’’Procedurama za izbor korisnika za program pomoći održivog povratka –proljetne/jesenje sadnje’’
koje će donijeti federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, te u skladu sa odredbama ovog Javnog oglasa.
Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzimati u razmatranje.

6. POSEBNE NAPOMENE
Obrazac prijave i tekst Oglasa će biti dostupni u prostorijama Ministarstva, Terezije 56, Sarajevo, kao i na web stranici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica: www.fmroi.gov.ba.
Dostavljanje prijava/zahtjeva/projekta se vrši na adresu:
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica
Sektor za razvojne projekte održivosti povratka
Alipašina 41,
71000
Sarajevo
sa naznakom „Prijava na Javni oglas iz programa održivog povratka–proljetna / jesenja sadnja“
Javnioglas ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja.
Dodatne informacije mogu se dobiti na brojeve telefona:
033/201-756 i 033/205-543.


Broj: 03–36-2–63-2/13
Sarajevo, 28.02.2013.godine


M I N I S T A R
mr. Adil Osmanović

Tekst Javnog poziva možete preuzeti ovdje >> Download

Prijavni obrazac možete preuzeti ovdje >> Download