• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  28.06.2020

Nove naredbe stupile na snagu

 

Zbog naglog rasta broja oboljelih od koronavirusa Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je niz naredbi koje su od danas u primjeni. S obzirom da već danima iz Kriznog štaba apeluju na inspekcije da pojačaju nadzor nad primjenom ranijih naredbi i mjera, a u cilju zaštite zdravlja stanovništva od naredne sedmice počet će i kontrola javnog gradskog saobraćaja odnosno da li se putnici pridržavaju mjera. Svako ko bude zatečen u vozilu bez maske bit će novčano sankcionisan. Inspekcije će vršiti kontrolu svih naredbi, a dalje će postupati uprave policije i tužilaštva. 

Poseban nadzor vršit će se u primjeni naredbi o radu ugostiteljskih objekata čiji je rad dozvoljen do ponoći. Ugostitelji su već najavili moguće proteste navodeći da su ugožene desetine hiljada zaposlenih u tom sektoru.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva ostavio je mogućnost da kantonalna ministarstva odnosno štabovi donesu i restriktivnije mjere na osnovu procjene epidemiološke situacije. 

Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. 

Prema preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva broj ljudi na svim skupovima treba reducirati kao što su javni skupovi, i druga okupljanja: vjenčanja, krizme, sahrane, dženaze, a u cilju sprječavanja širenja infekcije COVID-19.

S obzirom da su osobe starije životne dobi posebno ugrožene ukoliko obole od koronavirusa preporuka je da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu. Kada je riječ o ljekarskim pregledima starije osobe bi trebale reducirati odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena zaštita. Preporučuje se najprije kontaktirati telefonom obiteljskog liječnika, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet. 

Jedna od naredbi je i kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, da na temelju procjene COVID-19 epidemiološke situacije na području kantona, podnesu zahtjev mjerodavnim policijskim organima za zabranu održavanja svakog onog skupa za kojeg procijene da bi mogao ugroziti život i zdravlje ljudi. 

Sve naredbe su u primjeni 14 dana nakon čega će se razmotriti njihova dalja primjena.