• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  30.04.2020

Održana vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite

 

Danas je održana vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite kojoj je prisustvovao i nadležni epidemiolog dr. Alis Kozica. Članovi Štaba razmatrali su naredbe Federalnog štaba civilne zaštite donesene 29.04.2020.godine, te trenutno epidemiološko stanje na području općine Maglaj.

Nadležni epidemiolog dr. Alis Kozica kazao je da bez obzira na trenutan broj zaraženih, Maglaj može biti izuzetno dobar primjer drugima kako se radi ovdje taj posao.

„Maglaj je izuzetno dobar primjer gdje zdravstveni sistem, odnosno Dom zdravlja, Krizni štab, Policijska stanica su odradili jedan dobar posao. U smislu da su se pronašli ti prvi slučajevi, svi se stavili u izolaciju, da se sve kontrolisalo i jako dobro upravljalo situacijom. Sad je u fokusu ova druga kompanija, gdje se još uvijek testiraju kontakti, najviše u porodicama i to se sada drži pod kontrolom. Mi sad imamo već nekih 14 oporavljenih iz prvog klastera, tačnije iz prve kompanije.  Imamo pregled situacije i vidimo da nema eskalacije, tačnije nekog nekontrolisanog širenja. Jako bi se trebale zabrinuti neke općine koje trenutno ne detektuju nikakve pozitivne slučajeve. Karakteristika ove epidemije, jeste da može iznenada da bukne i bude veći broj oboljelih“, kazao je dr. Kozica.

Također, dr. Kozica ističe da je neophodno da se građani u vrijeme prvomajskih praznika strogo  pridržavaju svih donesenih mjera, kako za deset dana ponovo ne bi imali neke velike cifre.

„Ovom prilikom ja bih apelovao na sve građane Maglaja da se zaista pridržavaju svih donesenih mjera, kako se ne bi infekcija dalje širila. Jer sada nakon ovoliko  mjeseci mukotrpnog rada zdravstvenih radnika, Kriznog štaba, Policijske stanice, na kraju krajeva i građana, jer su svi iscrpljeni, neophodno je još malo izdržati do kraja. Ovdje je velika odgovornost na stanovništvu, da zaista povedu računa, da se još malo strpe. Postoje sve te naredbe i upute, gdje izaći, kako se kretati, ali apelujem opet da se strpe“, naglasio je nadležni epidemiolog.