• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  30.04.2020

Općinski štab civilne zaštite: Saopćenje za javnost

 

Poštovani sugrađani,

Danas je održana 15. vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite, a vezano za pandemiju corona virusa, na kojoj su razmatrane naredbe Federalnog štaba civilne zaštite donesene 29.04.2020.godine, te trenutno epidemiološko stanje na području općine Maglaj.

Obzirom da se mjere koje su donesene u naredbama mogu shvatiti kao popuštajuće i kraj pandemije, Općinski štab civilne zaštite apeluje  na građane općine Maglaj da obzirom na prvomajski praznik, imaju u vidu da je na snazi:

  • *Zabrana okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu,
  • *Zabrana kretanja u vremenu od 22,00 sata naveče do 05,00 sati ujutro, a primjenjuje se na dane 1., 2. i 3. maj 2020.godine
  • *Osobama starijim od 65 godina i mlađim od 18 godina dozvoljeno je svakodnevno kretanje u vozilu, ali od tačke A do tačke B.

Općinski štab civilne zaštite moli sve građane da i dalje poštuju sve higijensko-epidemiološke mjere i obaveznu socijalnu distancu uz obavezno korištenje zaštitne maske.

Poštivanje ovih mjera na terenu će nadzirati službenici Policijske stanice Maglaj i protiv prekršioca ovih mjera poduzeti zakonom predviđene mjere.

Obavještavamo javnost da je od 01.05.2020.godine Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite dozvoljen  rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu zakona o obrtu i srodnim djelatnostima („Službene novine Federacije BiH“, broj:35/09 i 14/11) izvan shopping – tržnih centara. Ovi subjekti su obavezni  osigurati ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), te ukoliko je to moguće potrebnu socijalnu distancu od najmanje 2 metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, te da na ulazu u objekat osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku i obuće.

Naređuje se poslodavcima da prije početka svakodnevnog rada izvrše temeljno čišćenje i dezinfekciju prostora. Dezinfekcija se izvodi dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse prema uputama proizvođača.

Preporučuje se angažovanje stručne ustanove za provođenje dezinfekcije. Provođenje mjere čišćenja i dezinfekcije će nadzirati Općinski sanitarni inspektor.

Zahtjevamo od svih privrednih subjekata da utiču na poštivanje preporučenih mjera za suzbijanje corona virusa od strane njihovih uposlenika, te shodno donesenim Naredbama strogo poštuju sve one mjere i preporuke koje je neophodno poduzeti kako bi gore navedene djelatnosti ponovo počele sa radom.

 

 

KOMANDANT OPĆINSKOG ŠTABA CZ

               Mirsad Mahmutagić