• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  13.04.2020

Održana vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite

 

Danas je održana vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite i razgovarali su o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području općine Maglaj i poduzetim mjerama.

 „Nažalost,  u roku od 48 sati je 13 zaraženih, od 23 testirana. Ovih 13 lica su, da tako kažem, locirani u tri kuće, dva porodična klastera. Idu nova testiranja. Danas ćemo imati ponovo 5-6 novih uzoraka za testiranja. To je razlog više da budemo ozbiljni u ponašanju, da pratimo sve preporuke i naredbe koje se donose. Danas smo imali sjednicu Štaba gdje smo se upoznali sa svim tim detaljima i zamoli smo ponovo  Policijsku stanicu Maglaj da iako daju od sebe maksimum, ulože još više napora kako bi se spriječilo grupisanje koje trenutno imamo na nekoliko lokacija i da poštuju mjere koje su donesene. Svim građanima, jasna poruka, obavezno je korištenje zaštitne maske na javnom prostoru. Mi sada trenutno ne znamo ko je nulti pacijent, ne znamo odakle je tačno i kada krenulo. Ono što znam da su svi radnici HM-Prometa poslani kući da budu 14 dana u izolaciji i trebaju poštovati te mjere, kao i članovi njihovih porodica“, istakao je komandant Općinskog štaba civilne zaštite Mirsad Mahmutagić.

„Testiraju se osobe koje imaju određenu simptomatologiju, znači ono što je od prvog dana poznato, povišenu temperaturu, suhi kašalj, otežano disanje. S tim da ćemo u ovim prvim slučajevima smo tetsirali porodice, nisu imali svi simptome, pa se ispostavilo da i oni koji nemaju simptome da su pozitivni. Ukoliko neko ima simptome, potrebno je da se javi putem telefona u Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Maglaj, gdje će dobiti sve potrebne upute. Obično se ne može testirati prvi dan, jer bude lažno negativan rezultat, nego se testira šesti ili sedmi dan od pojave simptoma. To se sve može obaviti telefonskim putem, u dogovoru sa HES-om, onda na kućnu adresu dolazi zaposlenik JU Dom zdravlja Maglaj, uzima bris, koji mi onda šaljemo za Sarajevo “, naglasio je dr. Elvir Vehabović, direktor JU Dom zdravlja Maglaj.

Također, razgovarali su o donesenoj Odluci Vlade Zeničko-dobojskog kantona o utvrđivanju prijedloga tri nova objekta za karantin koji će se koristiti za smještaj državljana Bosne i Hercegovine koji doputuju iz inostranstva, a imaju prebivalište na području Zeničko-dobojskog kantona, radi ograničavanja kretanja i omogućavanja obaveznih zdravstvenih pregleda zbog sumnje da su bili u kontaktu sa osobama koje imaju bolest izazvanu novim koronavirusom COVID-19, gdje su pored motela „Bistrica“ dodali i Apartmane „Sjaj“. Općinski štab je jednoglasno rekao NE izolatoriju u centru grada.

„Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je Odluku da se sa područja općine Maglaj kao izolatorij koristi motel „Bistrica“ i Apartmani 'Sjaj'. Štab je jednoglasno donio odluku da se odmah traži od Vlade Zeničko-dobojskog kantona poništenje dijela Odluke koja se odnosi na Apartmane 'Sjaj', s obzirom da nema uslova za takav jedan objekat u ovom trenutku. Apartmani 'Sjaj' su sastavni dio objekta  gdje su stambene jedinice, dakle gdje budu stanari. Ja vjerujem da će Vlada Zeničko-dobojskog kantona imati razumijevanja prema svojim građanima i da će dio te Odluke poništiti“, kazao je komandant Štaba Mahmutagić.