• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  12.04.2020

Katolici širom svijeta slave najveći blagdan – Uskrs

 

Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji kršćanski događaj - Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Noć uoči uskrsne nedjelje slavi se vazmeno bdijenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi. Zbog pandemije corona virusa, vjernicima je savjetovano da ostanu u krugu obitelji.

„Želimo da u nama zasja svjetlo vjere“, poručio kardinal Puljić

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, uputio je uskrsnu poruku vjernicima. “Nakon proživljene korizme želimo da u slavlju Uskrsa u nama zasja svjetlo vjere, radosna nada i hrabrost slijediti Isusa i svjedočiti da smo njegovi. On je obećao biti s nama pa zato tako živimo njegovu prisutnost da nam donese utjehu i mir u duši, kao što je donio učenicima kada im se ukazao i uputio im pozdrav: Mir vama", naveo je Puljić u poruci. Sretan Uskrs je poželio djeci "kojima nedostaje prave radosti u iskrenoj ljubavi", mladima "koji tražite smisao života i hrabrost za život, neka vam uskrsli Krist osmisli vaše životne putove i ojača spremnost, da se za prave vrijednosti umijete boriti hrabro noseći svoj životni križ", kao i roditeljima.

U uskrsnoj poruci kardinala Puljića posebno mjesto je pripalo medicinskom osoblju i civilnim vlastima koji se za vrijeme pandemije korona virusa brinu za zdravlje i sigurnost svih. Starim, bolesnim i nemoćnim, posebno onima koji su žrtve opasnoga virusa, poželio je "neka uskrsli Krist bude utjeha i jakost, neka osmisli vaše boli i trpljenja te osjetite vrijednost i kada po ljudsku ne možete, jer iz vjere možete mnogo sjedinjujući se s Kristom".

 

Maglajski župnik vlč. Franjo Tomić pozvao vjernike da se ujedine u molitvi.

„Ovih dana mislim na sve ljude, svoje župljane, na bolesne i one koje se za njih brinu, prijatelje i dobročinitelje, da Bog dragi dadne svima snage. Ovo su i žalosni trenuci, ova crkva je uvijek bila puna, ljudi su s radošću dolazili, a sada je prazna. Ali, neka se stvara obiteljska crkva, obiteljsko zajedništvo, molim se za to. Možda nam je i trebao ovakav trenutak, da bolje cijenimo ono što imamo“, rekao je vlč. Franjo Tomić, župnik maglajske župe, a prenosi RTV Maglaj. Vlč. Tomić je vjernicima poručio da svojim životima budu znak Isusova uskrsnuća.

„Slavimo uskrsnuće i time očitujemo svoju vjeru da se ono doista dogodilo, da je Isus iz Nazareta uskrsnuo iz groba. A vjera u uskrsnuće poticaj je našem kršćanskom svjedočenju. Vrijeme je ovo fizičke i duhovne bolesti. Fizičke zbog zaraze, a duhovono, primjećujemo i sami, da je srozano obiteljsko i svako drugo zajedništvo. Isusovo uskrsnuće ne slavimo samo riječima i molitvom, nego ga slavimo životom, životom u svojim obiteljima, u župnim zajednicima, susjedstvu, školi, na radnom mjestu i u društvenoj zajednici. Mi katolici slavimo Uskrs, pravoslavni vjernici Vaskrs slave za sedam dana i čestitam im ovom prilikom – Hristos vaskrse. A za vjernike Islama prvi dan ramazanskog posta je 25.aprila. Zaista pozivam da svako na svoj način moli svemogućega Boga da ovo zlo nadvladamo i da nas ovo vrijeme kušnje oplemini za budući život u zajedništvu jednih s drugima i sa većim pouzdanjem u Boga. Neka vas prati božiji blagoslov!“, poručio je vjernicima vlč Franjo Tomić.

 

 

 

N.Br./maglaj.net