• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  10.12.2019

Nastavak zajedničke zagovaračke kampanje za ostvarivanje osnovnih prava žrtava rata u Maglaju

 

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Maglaj, uz podršku načelnika općine, organizirala je nastavak zajedničke zagovaračke kampanje, u vezi sa ostvarivanjem osnovnih prava žrtava rata i torture, koja je započela formalnim događajem danas u maloj sali JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“.

Žrtve rata i torture iz Sarajeva, Vareša i Višegrada su, ranije, pokrenule zajedničku zagovaračku kampanju kojom žele uticati na ostvarivanje njihovih osnovnih prava, a ovim događajem im se pridružuju i udruženja iz Maglaja.

Medijima i javnosti danas su se obratili Svjetlana Zamboni predsjedavajuća Općinskog vijeća,  Fatima Mahmutagić iz Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Maglaj i Faruk Krek iz Udruženja oboljelih od PTSP-a VOX, Sarajevo.

Podršku kampanji su, takođe, dali: Jedinstvena organizacija boraca Maglaj, Udruženje logoraša Maglaj, udruge HVO i Udruženje povratnika Krsno Polje, Bakotić i Bočinja.

Navedeni predstavnici udruženja su razgovarali o trenutnom položaju žrtava rata i torture u BiH, te o njihovim zajedničkim naporima i budućem radu na ostvarivanju prava, u kojima im trebaju pomoći lokalne zajednice: osiguranje psihološke podrške za članove udruženja žrtava rata i torture, kroz održavanje posebnih radionica sa članovima; osiguranje doprinosa na procesima apliciranja na grant linije projekta PRO-Budućnost i drugih mirovnih projekata, te osiguranje materijalne ili nematerijalne podrške u procesima implementacije projekata izgradnje mira u lokalnim zajednicama u BiH.

Kao osnovu za ostvarivanje prava i zagovaranje prema lokalnim zajednicama, udruženja će koristiti Platformu za mir, krunski dokument projekta PRO-Budućnost, koju su potpisale i usvojile brojne institucije na svim nivoima vlasti u BiH.

Zagovaračka kampanja podržana je kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost, koji provodi CRS sa partnerima, u više od 70 lokalnih zajednica u BiH.