• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  07.11.2019

Obilježena godišnjica formiranja maglajske brigade

 

U organizaciji novoformiranog Udruženja boraca „327. Viteška“ obilježena je  27.godišnjica formiranja maglajske brigade, u prvim danima 201. a kasnije 327.Viteška brdska brigada. Tim povodom izložene su fotografije u Parku ljiljana koje podsjećaju na taj period, a održana je i Svečana akademija na platou ispred Biblioteke. Mnogi od pripadnika maglajske brigade više nisu među živima, ali njihovi najbliži i saborci čuvaju ih u sjećanjima.

Prisutnima su se obratili predsjednik novoformiranog Udruženja Fuad Terzimehić i glavni imam Nevres ef. Hodžić.

 „Od prvih junskih granatiranja, septembarske ofanzive, oslobađanja kote Simanov grob, Pazarića, pa do oslobodilačkih akcija iz septembra 1995.godine, golobradi mladići sa neadekvatnim naoružanjem hrabro se se suprostavili brigadama i korpusima četvrte vojne sile u Evropi“, kazao je Terzimehić.

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma, položeno je cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana. Društvo pedagoga fizičke kulture uključilo se u obilježavanje godišnjice formiranja maglajske brigade i to biciklijadom u kojoj je učestvovalo oko stotinjak osnovaca i srednjoškolaca.