• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  15.10.2019

Simbolično obilježen Dan bijelog štapa u općini Maglaj

 

Eldina Mehinagić, rukovodilac Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti, u ime načelnika općine ugostila je pripadnike RVI iz kategorije slijepih lica i predstavnike Udruženja slabovidnih/slijepih lica koje pokriva četiri općine Tešanj, Usora, Doboj Jug i Maglaj. Razgovarali su o situaciji u kojoj se nalaze, o problemima i mogućnostima, te narednoj saradnji.

Prisutni su se zahvalili na dosadašnjoj saradnji i podršci koja je uvijek bila iskrena, te rezultirala pozitivnim rješenjima.

„Zahvaljujući načelniku i Vama Eldina, evo drugu godinu smo tu i moram da vam se zahvalim od sveg srca na saradnji i pomoći koja je uvijek dobro došla“, kazao je predstavnik Udruženja slabovidnih/slijepih lica Nihad Mujaković.

Ove godine na prijemu je bio student Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu i član Udruženja slabovidnih/slijepih lica, Anes Brkić.

„Ja bih se također zahvalio i mogu slobodno reći ovo je jedna predivna stvar. Drago mi je da neko misli i na druge ljude. To je pohvalno i treba da se cijeni“, kazao je Anes.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. oktobra još od 1964. godine kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik SAD-a, taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Od tada ovo pomagalo simbolizuje samostalnost i nezavisnost slijepih osoba.