• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  21.09.2019

Organiziran pohod „Stazama branilaca Maglaja“

 

 

Jedan od sadržaja tradicionalne manifestacije "Septembarski dani otpora '92 - '95" je planinarski pohod "Stazama branilaca Maglaja" , koju ove godine organizira Jedinstvena organizacija boraca "Unija veterana" Maglaj.

Pohod već 21 godinu vrlo uspješno organizira Planinarsko skijaško društvo „Smajlovac“ Maglaj. Ovom manifestacijom se od zaborava čuvaju sjećanja na ratni put i herojstva pripadnika 327. viteške brdske brigade. Ove godine pohod je okupio više od 400 učesnika gdje su se pored građana i mladih, zatim učenika osnovnih i srednjih škola sa područja općine Maglaj, odazvali i planinari iz 22 planinarska društva: „Drenik“ Živinice, „Bjelašnica“ Sarajevo, „Goran“, Gornji Vakuf/Uskoplje, „Bobovac“ Kakanj, „Visočica“ Visoko, „Tajan“, „Tvrtkovac“, „Mladost“, „Željezara“, „Čolan“ i „Vedro“ Zenica, „Zmajevac“ Tešanj, „Kalin“ Bugojno, „Svatovac“ Lukavac, „Poštar“ Tuzla i drugi.

Učesnike pohoda pozdravio je i načelnik općine Mirsad Mahmutagić koji je tom prilikom poželio da im pohod bude lagan, a druženje lijepo.

Prije pohoda, cvijeće je položeno na centralno spomen obilježje u Parku ljiljana. Staza planinarskog pohoda ove godine vodi od Starog grada i Trga Alije Izetbegovića preko Trnove, Kule, Lovačke kuće do Spahića gaja, gdje je održan čas historije. U Planinarskom domu na Ošvama učesnici su u popodnevnim satima nastavili druženje uz tradicionalni planinarski grah, pjesmu i veselje.