• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  20.08.2019

U Maglaju održana završna svečanost povodom ljetne škole za djecu i mlade iz dijaspore „Kako se piše Domovina“

 

 

Završna svečanost povodom realizacije projekta ljetne škole maternjeg jezika za djecu i mlade iz dijaspore „Kako se piše Domovina“ održana je danas, 20. avgusta 2019. godine, u prostorijama JU Opća biblioteka Maglaj. Ovim projektom se nastojalo pomoći djeci i mladima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu tokom godine, posebno tokom ljeta, da nauče ili obnove svoje znanje maternjeg jezika. Događaju su prisustvovali predstavnici projekta "Dijaspora za razvoj” Zlatan Musić i Admira Tahirović, načelnik općine Mirsad Mahmutagić i predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Jasmina Alibegović Hrustanović. Potom je uslijedio zabavni program za djecu s podjelom diploma, nakon čega je upriličeno neformalno druženje gostiju.

Naime, JU Opća biblioteka Maglaj, u saradnji sa Općinom Maglaj i uz svesrdnu podršku projekta „Dijaspora za razvoj“ je tokom ljeta realizovala ljetnu školu učenja maternjeg jezika kao jednog od osnovnih instrumenata očuvanja identiteta i kulture u BiH, načina da se spozna zavičajna kultura i tradicija, te da se razumije historijski kontekst u kojem je nastala i razvijala se Bosna i Hercegovina, kao i Općina Maglaj. Osnovni ciljevi projekta su očuvanje maternjeg jezika djece i mladih u dijaspori, očuvanje veza prema domovini i zavičaju, te uvođenje novih javnih usluga i unaprijeđenje komunikacije sa domicilnom dijasporom porijeklom iz Općine Maglaj. Planirana ciljna grupa projekta bili su djeca i mladi od 5-17 godina.

Dodatna vrijednost projekta jeste da isti proizilazi iz operativnog plana društvenog razvoja Integrisane stategije razvoja Općine Maglaj, a sredstva za realizaciju ove lokalne inicijative su obezbijeđena u okviru projekta Dijaspora za razvoj, koji je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH.