• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  29.07.2019

Obilježen 27. juli u Maglaju

 

U organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a obilježen je 27.juli, Dan ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu. Obilježavanje ovog značajnog datuma je u okviru Projekta „Maglajski duh antifašizma jučer, danas, sutra“, kojeg Udruženje realizuje u narednih sedam mjeseci zahvaljujući UNDP i Općini Maglaj.

Delegacije Općine i UABNOR-a položile su cvijeće na spomen obilježje u Novom Šeheru, zatim na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana i na biste narodnih heroja Petra Dokića i Sulejmana Omerovića Cara i prvoborca Ibrišima Obralića, te grobove 12 nekadašnjih učesnika narodnooslobodilačkog rata.

Nakon toga, održana je centralna manifestacija u Spomen parku „Čakalovac“ gdje se obratio predsjednik UABNOR-a Radovan Gočinović i načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

„Prisjećanje na sve značajne datume i događaje iz naše historije su dio opće kulture i obrazovanja svakoga od nas. Historija nam ukazuje koliko je u svim sukobima ljudski život jeftin. Žalosno je evidentirati izgubljene živote nakon ratova, ali je još žalosnije da iz njih ljudski rod nikada ne izvuče nikakvu pouku. Upravo radi toga, zbog opstanka budućih generacija, njegujemo kulturu sjećanja.“, rekao je Radovan Gorčinović, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a.

„Često govorimo da narod koji se ne prisjeća svoje prošlosti i važnih datuma, nema ni svijetlu budućnost. Zla nacionalnizma, šovinizma, fašizma su duboko ukorijenjena u BiH i svi priželjkujemo da će taj korov jednoga dana nestati, da će svaki građanin ovu zemlju osjećati kao svoju domovinu, da će mladi ljudi graditi svoje porodice u svojoj domovini a ne negdje u tuđini“, kazao je načelnik Mahmutagić.