• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  20.06.2019

Ekipa emisije Nova avantura posjetila Uzeirbegov konak u Maglaju

 

Danas je ekipa emisije Nova avantura koja se prikazuje na BHRT-u, posjetila Uzeirbegov konak u Maglaju.  Inače, ova emisija predstavlja historijske aspekte značajnih kulturnih spomenika u Bosni i Hercegovini.

Uzeirbegov konak je jedan od brojnih, vrijednih kulturno-historijskih spomenika općine Maglaj. Ovaj graditeljski dragulj nadomak rijeke Bosne, djelo je jednog od potomaka maglajskog kapetana Salih-bega Uzeirbegovića. O ovoj znamenitoj građevini najduže su brinuli potomci porodica Uzeirbegovića, za koje se vezuje i obnova Sahat – kule u predvorju utvrde Gradina, sazidane u 17.stoljeću.

Uzeirbegov konak je tipičan primjer gradnje kuća u starobosanskom stilu. Spratna etaža je urađena od lahkih materijala, dok su  podrum i prizemlje urađeni su od čvrstoga građevinskoga materijala, kamena sa krečnim malterom kao vezivnim sredstvom. Podrumski prostor čine zidovi od priklesanog kamena zidanog u krečnom malteru sa pijeskom krupnije granule. Pod podruma je od nabijene zemlje, a strop je od neobrađene daske.

Zapadni dio prizemlja je magaza, sa podom od daske dužice kovane na podne grede, a strop od lijepo obrađene daske i letvica koje čine šiše kovano na dasku. Prozori su lučni, drveni i jednostruki. Iz centralnog prizemlja stepenice vode na sprat kojeg na četiri ugla čine prostrani i svijetli čardaci sa dvostrukim drvenim prozorima. Krov je pokrovom od biber crijepa smeđe boje, kao što je slučaj sa drugim starobosanskim izdanjima, građenim od lahkog i ekološkog materijala, uz komotnost i osvjetljenost prostora.

Ovaj značajan kulturno-historijski spomenik je bio poznat po tome što je njegov vlasnik svojim gostima pružao besplatan konak i hranu.

Danas je njegov ambijent uređen, sačuvan i posjetiocima pruža pravo zadovoljstvo, te podsjećanje na period u kojem je nastao.

Svi koji žele posjetiti Uzeirbegov konak, mogu se javiti u JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“ svakim radnim danom od 07-15 sati, a uposlenici će rado ispričati priču o ovom vrijednom objektu i pokazati njegov prekrasni ambijent.