• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  29.04.2019

Održana komemoracija povodom smrti prvog komadanta štaba Teritorijalne odbrane općine Maglaj

 

 

Danas je održana komemoracija povodom smrti prvog komadanta štaba Teritorijalne odbrane općine Maglaj, Sulejmana Hercega. Biranim riječima, oprostili su se bivša predsjednica Skupštine općine Maglaj i Ratnog predsjedništva općine Maglaj Aida Smajić, u ime Patriotske lige Edib Delić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća i ratni izvještač Hajrudin Fermić i Načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

„Vrijedno je prisjetiti se da se komadant Sulejman odmah na početku agresije i najtežih ratnih dana i nadolazeće ratne opasnosti u uključio u odbranu naše općine i pružio prvu zaštitu, kao i sigurnost kako domaćem stanovništvu, tako i velikom broju izbjeglica iz susjednih već ratom zahvaćenih područja. Ovaj period karakteriše veliki broj ofanziva na našu općinu, gdje je komadant Herceg svojom odlučnošću zajedno sa svojim saborcima uspio stvoriti čvrst bedem koji je zaustavio napredovanje agresora“, kazao je Edib Delić.

„Sjećanja su još svježa na Suljino zabrinuto lice u zgradi u TO-a kod današnjeg MUP-a, koje je uporno i vješto skrivao od drugih. Šalom, upadicom, osmijehom, kakav je samo njega krasio. Sa saradnicima je vodio stotinu bitki paralelno, sa neprijateljem, sa nedostatkom naoružanja, municije, opreme, sredstvima .. Vodio je bitku, a u isto vrijeme na svoj osoben način bio vješti diplomata sa politikom, stranim vojnim misijama, privrednicima, našom dijasporom i ratnim vojnim partnerima. I tu je uspijevao, da iz ničega stvara nešto, da ulijeva moral i narodu i borcima kad se učinilo da spasa nema“, istakao je Hajrudin Fermić.

„Prvo što mi naumpadne kad pomislim na našeg Sulju jeste osmijeh i njegova neiscrpna energija. Sjećanja na rahmetli Sulju sežu mi još od predškolskih dana. On je bio uvijek spreman za šalu, čak i u najtežim trenucima, kada smo mislili da ne možemo dalje. Onako hrabar i odlučan, a opet spontan i veseo uvijek se izdvajao od drugih i bio veliki motivator. Imao je rješenje za svaku situaciju. Hrabrio je svoje saborce i tjerao ih naprijed. Nije bilo odustajanja. Sama činjenica da je rođen 1.1. 1945. godine odredila je njegov dalji put u kojem  je u mnogo čemu bio prvi“, kazao je načelnik Mahmutagić.

Aida Smajić, bivša predsjednica Skupštine općine Maglaj i Ratnog predsjedništva općine Maglaj obratila se vrlo emotivnim govorom koji ćemo uskoro prenijeti u cjelosti.

Prisutni su imali priliku upisati se u Knjigu sjećanja, a svi oni koji žele također napisati prigodne riječi o uvaženom komadantu Hercegu, narednih petnaest dana u službenim prostorijama JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“ to će biti omogućeno.