• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  26.09.2011

Dah Bosne u Turskoj

Da su sport i kultura značajni ambasadori svake zemlje u svijetu, zna se odavno,a pokazalo se i nedavno kada je Bosnu i Hercegovinu na Sedmom Festivalu kulture i turšije,koji je održan u Ankari, predstavljao Gradski folklorni ansambl Maglaj.
Tokom Festivala delegacija općine Maglaj i Merhameta BiH imala je brojne susrete, kako sa predstavnicima općine Čubuk, TIKE- Turske razvojne agencije, turskog Crvenog Polumjeseca i Vladinog ureda za dijasporu.
Gradski folklorni ansambl Maglaj, jedno je od najuspješnijih folklornih društava u BiH, u Turskoj je uvijek rado vidjen. Iz ove zemlje ansamblu godišnje stigne i desetak poziva. Nažalost, zbog toga, što ansambl čine pretežno učenici ali i radnička omladina, ali i zbog nedostatka sredstava za prijevoz, na festivale se ide jednom ili maksimalno dva puta godišnje.



Nakon prošlogodišnjeg Festivala koji je održan takodje u Ankari, GFA dobio je poziv od dr. Tanera da i ove godine budu gosti. Uz to ove godine upućen je od strane načelnika ankarske općine Čubuk poziv i za načelnika općine Maglaj Mehmeda Mustabašića.
Čubuk je jedna od Ankarinih općina u kojoj dominira poljoprivredna proizvodnja.
I to prije svega proizvodnja zdrave hrane. Općina ima preko 80 hiljada stanovnika, udaljena je od Ankare četrdesetak kilometara, ima veliku bolnicu, univerzitet, aerodrom, te brojne pogone za preradu voća i povrća. Ovdje kažu, ako je Anadolija Dah Turske, onda je Čubuk Dah Ankare, glavnog grada Republike Turske.
Festival kulture i turšije, kako je zvaničan naziv Festivala, ove godine okupio je više od 400 proizvodjača i preradjivača. Festivalu je svakog dana prisustvovalo više od dvadeset hiljada posjetilaca, koji su uživali u tradicionalnim jelima, kupovini i prodaji, muzici i brojnim kulturnim sadržajima, više od 200 izvodjača iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Gruzije, Kirgistana i same Turske.



Tradicionalno sve je počelo na platou monumentalnog mauzoleja, odavanjem pošte ocu moderne Turske Kemal paši Ataturku, a nastavljeno u Čubuku, uz defile kojeg su predvodili Mehteri, te pjesmu i igru.
Tokom boravka u Turskoj delegacija općine Maglaj i Muslimanskog dobrotvornog društva BiH a koju su činili općinski načelnik Mehmed Mustabašić, Senada Alibajraktarević, pomoćnik načelnika za finansije, Atif Spahić, predsjednik GFA i Hajrudin Šahić, direktor Merhameta BiH, imali su plodne razgovore sa načelnikom općine Čubuk Lokmanom Ozdenom, zatim u sjedištu TIKE,razgovarali sa velikim prijateljima Bosne i Hercegovine, predstavnicima Crvenog Polumjeseca, Hayati Cetinom, direktorom Crvenog polumjeseca za Balkan i Ahmetom Lutvijem, predsjednikom Crvenog polumjeseca Turske. Koliko je snažna ova organizacija najbolje ilustruje primjer da je njen godišnji budžet veći od bosanskohercegovačkog. Tokom boravka posebno plodonosan susret bio je u Vladinom uredu za dijasporu Republike Turske, gdje je delegacija razgovarala sa direktorom Kemalom Yurtacokom, kada je dogovorena i prva saradnja.
U TIKI, delegacija je razgovarala o realizaciji nekih projekata Merhameta BiH, medju kojima je i restauracija rodne kuće rahmetli Alije Izetbegovića, koja bi uz to imala i brojne druge sadržaje, prije svega namjenjene mladima. Načelnik općine Maglaj, zahvalio se predstavnicima Tike za obezbjedjenje sredstava za sa dovršetak radova na restauraciji Jusuf pašine džamije Kuršumlije, ali zatražio i pomoć u revitalizaciji stare čaršije. Zahvaljujući sredstvima TIKE, jedna od najljepših džamija u BiH dobiće prvobitno oslikavanje i novi vanjski izgled. Posebno topao prijem delegacija je imala u sjedištu Crvenog Polumjeseca. Dogovorena je nova saradnja, a biće potpisan i sporazum o zajedničkom djelovanju u trećim zemljama. Ipak, najznačajniji susret delegacija je imala sa direktoriom Vladinog ureda za dijasporu. Brzo je dogovorena saradnja kojom bi maglajski srednjoškolci Mješovite srednje škole uskoro mogli na jednogodišnju naobrazbu u Tursku, gdje bi dobili certifikate za zapošljavanje u zemljama Europske unije. Direktor Kemal Yurtacok, nije krio oduševljenje kada je saznao da delegacija dolazi iz Maglaja, jer je on bio sekretar rahmetli Recepa Yazacoglua, koji je bio incijator izgradnje džamije u Maglaju, a kasnije i njegovog brata ministra u Vladi Turske. Sa oduševljenjem je govorio kako je on svojeručno napisao Tarih na ulaznim vratima džamije. Rado je prihvatio i poziv za dolazak u Maglaj.

Maglajski ansambl u Čubuku je imao osam nastupa, ali su članovi imali priliku i da upoznaju grad sa blizu pet miliona stanovnika, njegovu ljepotu i kulturu. Uvjerili su se da Turska ide krupnim koracima naprijed i da vrijedi učiti na primjerima ove zemlje.
Kako rekosmo, tokom boravka u Turskoj delegacija općine Maglaj i Čubuka, vodile su razgovore o mogućem povezivanju i saradnji. Uskoro se očekuje i dolazak delegacije Turske u Maglaj. Kada Protokol o bratimljenju potvrde i dvije Skupštine, nastavak saradnje slijedi.