• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  22.04.2019

Završen 6. IT CHALLENGE- najveće takmičenje mladih informatičara

 

IT Challenge, najveće takmičenje mladih informatičara iz cijele Bosne i Hercegovine koji se održava šestu godinu zaredom uspješno je završeno. JU Gimnazija „Edhem Mulabdić“ ovim događajem obilježila je 60 godina postojanja. Takmičenje je otvorio Načelnik općine Mirsad Mahmutagić, a nakon oficijelnog dijela  zajedno sa Bit Alijansom održana je panel diskusija o IT tehnologijama gdje su iskusni govorili o svom znanju, ali i dosadašnjem iskustvu.

Ove godine takmičenje je bilo u znaku Ajnura Dikedžića, učenika koji je tragično preminuo, a koji je bio važan dio cijele organizacije takmičenja. Njegovi roditelji su osigurali novčanu nagradu za ekipu koja osvoji treće mjesto.

Za 'IT Challenge' prijavilo se preko 300 učenika iz cijele BiH. Kroz dva kvalifikaciona takmičenja odabrano je 70 najboljih ekipa sa 210 učesnika koji su došli u Maglaj. To su najbolji bh informatičari, učesnicima kantonalnih i državnih takmičenja i informatičkih Olimpijada. Inovativnim načinom takmičenja došlo se do najboljih. Prvo mjesto osvojila je ekipa Saobraćajne-elektro škole Doboj u sastavu Jovan Dević, Boris Petković i Goran Ristić. Druga je bila ekipa Gimnazije „Dr. Mustafa Kamarić“ iz Gračanice u sastavu Adnan Maleškić, Hasib Omerović i Bakir Devedžić, a treća ekipa Elektrotehničke škole iz Tuzle koju su činili Bakir Isabegović, Almedin Beganović i Almir Subašić. Najboljim su pripale novčane nagrade od 1.000, 500 i 300 KM. Ekipe plasirane do osmog mjesta dobile su utješne nagrade, a koju će osvojiti odlučivala je vještina sklapanja LEGO kocki.

Najveći regionalni IT događaj završen je velikim koncertom dvojca "Rimski i Corona" uz nastup DJ-a kao i veličanstvenim vatrometom.