• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  16.04.2019

Zvanično počela sedmica IT Challenge u Maglaju

 

Danas je zvanično počela IT sedmica u Maglaju. Upriličeno je podizanje zastave na jarbol koja je spuštena na pola koplja povodom  Dana žalosti u Federaciji BiH. Nakon toga, tim najvećeg takmičenja informatičara u Bosni Hercegovini nastavili su druženje sa predstavnicima lokalne vlasti, predsjedavajućom Općinskog vijeća Svjetlanom Zamboni i Načelnikom općine Mirsadom Mahmutagićem.

U opuštenom razgovoru, predstavnici IT Challenge zahvalili su se za svu dosadašnju podršku, koja je doprinijela podizanju ovog takmičenja na jedan veći nivo.

Predsjedavajuća Svjetlana Zamboni pohvalila je cijeli tim na čelu sa profesorom Sašom Stanićem i istakla: „Općinsko vijeće će uvijek podržavati projekte mladih, samo nažalost njih nema mnogo. IT Challenge je zaista jedna lijepa priča na koju smo itekako ponosni i  koja svake godine pokazuje da u ovakve projekte vrijedi ulagati."

Načelnik Mahmutagić iskazao je zadovoljstvo uspjehom tima IT Challenge i naglasio: „Uvijek ćemo podržavati mlade ljude koji ulažu u znanje, promovišu svoju lokalnu zajednicu na poseban način i takvi mogu računati na našu maksimalnu podršku, naravno u skladu sa mogućnostima. Hvala vam što svake godine takmičenje podižete na jedan veći nivo i toliko mladih ljudi dovedete u Maglaj. Ponosan sam na vaš rad i želim vam svu sreću.“

IT Challenge, koji organizuje JU Gimnazija “Edhem Mulabdić” Maglaj je najveća smotra mladih informatičkih entuzijasta u Bosni i Hercegovini. Ove godine će okupiti preko 600 informatičara od kojih su neki osvajači državnih prvenstava, međunarodnih olimpijadi. Tokom ove sedmice planirane su brojne aktivnosti. Održat će radionice sa osnovcima i mališanima u Dječijem vrtiću, zatim će obaviti akciju pošumljavanja i upriličit će koncert za sve mlade Maglaja. Uskoro opširnije o svim aktivnostima.