• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  06.09.2012

Mustabašić sa NJ.E: Nigel Casey, britanskim ambasadorm u BiH

U Maglaju je juče boravio NJ.E. Nigel Casey, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini i sastao se sa općinskim načelnikom Mehmedom Mustabašićem i njegovim saradnicima.



U srdačnom razgovoru, ambasador se interesovao za sve oblasti i pohvalio napore koje općina Maglaj čini, posebno u oblasti privrede i zapošljavanja.
Ne treba zaboraviti, naglasio je nečelnik Mustabašić,da je općina Maglaj iz rata izašla kao treća po razrušenosti općina u BiH, da je više od 6.500 osoba bili prognano i raseljeno, da je u većini naselja u potpunosti bila porušena infrastruktura, te da su pogoni nekadašnjeg balkanskog giganta celuloze i papira "Natron"-a, u kojem je prije rata radilo 5.500 hiljada ljudi, godinama stajali. "Danas je "Natron - Hayat" najuspješniji privatizacijski primjer u BiH, povratak odavno nije političko nego pitanje interesa povratnika, a tragovi rata u brojnim naseljima, naročito u gradu, skoro da i nisu vidljivi. Za sve to trebalo je uložiti mnogo napora, ali raduje činjenica da te napore vide svi koji posjete Maglaj", naglasio je načelnik Mustabašić.
NJ.E. Nigel Casey, britanski ambasador u BiH pozitivnim je ocijenio sve pozitivne promjene koje se dešavaju za stanovnike općine Maglaj.
Zajedno su, potom, posjetili maglajsku Gradinu, Stari grad i Čabrinu kafanu.


Foto : Tarik Ustalić

U znak zahvalnosti Britanskoj ambasadi, načelnik Mustabašić uručio je poklon ambasadoru, sliku koja će ga podsjećati na Maglaj, rad akademskog slikara Fuada Čičkušića.


Foto : Tarik Ustalić