• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  03.09.2018

USAID Diaspora Invest otvorio treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava

 

Otvoren je novi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu aktivnosti USAID Projekta “Diaspora Invest”. Riječ je o grant programu koji podržava mala i srednja preduzeća, a koja nisu starija od tri godine te se dijelom ili u potpunosti u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore.

USAID Diaspora Invest je kroz dva poziva već ostvario saradnju sa investitorima širom zemlje, te uspješne priče i primjeri iz prakse pokazuju da je ovaj grant program pozitivno prihvaćen u poslovnoj zajednice. Izuzetno je važno da kroz potporu investitorima otvorimo prostor za ulaganja, podržimo otvaranje novih radnih mjesta i uvođenje novih tehnologija u BiH. Planirano je održavanje info sesija u okviru kojih će potencijalni aplikanti saznati više o načinu prijave, a sve informacije su dostupne i na Diasporainvest.ba”, pojašnjavaju iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.

Ko se može prijaviti na grant?

Registrovana mikro, mala i srednja preduzeća (MSP) osnovana u Bosni i Hercegovini u vlasništvu člana dijaspore osnovana najviše tri godine (0 – 3 godina starosti) prije datuma objave Poziva

Registrovana mikro, mala i srednja preduzeća (MSP) osnovana u Bosni i Hercegovini koje imaju aktivnu vezu s dijasporom koju mogu i dokazati (suvlašništvo ili partnerstvo).

Pojedinci iz dijaspore koji imaju namjeru osnovati preduzeće u periodu od 90 dana od dana objave Poziva, pod uslovom da registraciju okončaju prije završnog kruga odabira.

Uslovi za prijavu na poziv za dodjelu granta

Ulaganje u projekt vlastitim doprinosom, i to najmanje u odnosu od 1: 1. Doprinos USAID-a ne može premašiti 50% cjelokupnog finansiranjaneophodnog za implementaciju poslovnog prijedloga predloženog u zahtjevu za dodjelu sredstava. Udio doprinosa podnositelja zahtjeva za finansiranje može biti najmanje 50% u gotovini, a preostalih 50% može se osigurati kao nefinansijski doprinos podnositelja zahtjeva.

To naprimjer znači da ukoliko aplicirate za iznos od 50.000 KM, morat ćete uložiti istu toliku vrijednost, s tim da 25.000 KM mora biti finansijsko učešće,  a preostalih 25.000 u nefinansijskom doprinosu.

Nefinansijskim doprinosom smatra se sve ono što doprinosi programskom, sveobuhvatnom ostvarenju planirane investicije ili poslovnog prijedloga. Nefinansijski doprinos uključuje npr. već započetu investiciju traženog poslovnog prijedloga za sufinansiranje, potkrijepljenu dosadašnjim ulaganjem ili procjenom vještaka (ukoliko se radi o prostoru ili objektu), kupljenim mašinama (dok se ovim grantom traži dopuna istih, poput npr.alata), ulaganje u obuku osoblja u svrhe provođenja projektnog prijedloga, know-how, obnavljanje ili uvođenje standardizacije ili certificiranja, i slično.

Apliciranje s projektom u trajanju od maksimalno 12 mjeseci (jednu godinu), ili kraći period, koji se predstavlja kroz planirane aktivnosti i rezultate navedene u zahtjevu za dodjelu bespovratnih sredstava

Proces podnošenja prijava

Javni poziv je otvoren od 27.08.2018. do 01.10.2018., a aplikacije se ispunjavaju online na www.grant.diasporainvest.ba  uz slanje kopije prijave putem pošte.

Prijavu putem pošte treba dostaviti u koverti sa printanim obrascem treba poslati putem preporučene pošte na USAID Diaspora Invest, Augusta Brauna 2, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina, a na kojoj je potrebno istaći sljedeće:
Naznaku “Prijava za BDM. Ne otvarati prije prve evaluacije”.

Prva prezentacija će se održati u partnerstvu sa Privrednom komorom Federacije BiH u 11 sati 31.08. u Sarajevu. Nakon toga će u toku mjeseca biti održane i info sesije u Trebinju, Širokom Brijegu, Bihaću, Banjoj Luci i Brčkom.