• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  20.07.2012

Sa sjednice Vlade Zeničko - dobojskog kantona

Za obnovu stambenih objekata za povratnike na područje Zeničko-dobojskog kantona i raseljene osobe čije je prijeratno prebivalište bilo na području Kantona Vlada Kantona, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, na jučerašnjoj sjednici odobrila je 272.000 KM. Ovim sredstvima obnovit će se 10 stambenih jedinica po sistemu „ključ u ruke“ povratnicima i raseljenim osobama, saopšteno je na službenoj stranici Vlade ZDK.Vlada je također primila k znanju Informaciju o dosadašnjoj realizaciji Odluke o integriranju Općine Žepče u ustavna rješenja Zeničko-dobojskog kantona i Ustav FBiH.

Na prijedlog Ministarstva privrede, usvojeni su kriteriji za paket poticaja namijenjenih: za subvencioniranje troškova uvođenja međunarodnih standarda, za izgradnju poslovnih zona, subvencije za investicije kod izgradnje proizvodnih objekata i kod obrta, zatim za regres kamata na investicijske kredite i poticanje inovatorstva kao i za povećanje iskoristivosti kapaciteta hotela na području Kantona. Vlada je jučer zadužila Kantonalno pravobranilaštvo da provede mjere izvršenja naplate svih kreditnih obaveza od KTK Visoko i Natron d.d. Maglaj, korisnika komisionih kredita dodijeljenih iz sredstava privatizacije. Iz resora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odobrena je isplata 111.013 KM na ime premije za 35 uzgajivača brojlera.

Iz resora Ministarstva zdravstva jučer je usvojen Izvještaj o realizaciji proljetne faze sistematske deratizacije i donijeta oduka da se isplati 50.000 KM za ove svrhe. Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta usvojen je Program utroška sredstava za zaštitu kulturno-historijskih spomenika na području Kantona kojim će 105.000 KM biti opredjeljeno za projekte iz ove oblasti.