• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  03.05.2018

SECO Start up fund

Da li ste čuli za SECO Start up fund? Ovaj mehanizam kreditiranja Vlade Švicarske podržava švicarske investicije u Bosni i Hercegovini. Proizvodnja košulja, specijalizovanih mašina u poljoprivredi ili posebnih materijala za auto-industriju i proizvodnju skija u skladu sa potrebama kupaca iz EU i Švicarske su neke od podržanih investicija koje smo posjetili ovih dana u Maglaju, Novom Travniku i Gornjem Vakufu/Uskoplju. Ove investicije su stvorile oko 250 radnih mjesta uz rast proizvodnje i izvoza.

 

SECO Start-up Fund (SSF) pruža kredite

   -
do 50% investicionih troškova; max. CHF 500'000 po projektu
  
- za otplatu u roku od 5 godina
   -
investitorima sa domicilom u Švajcarskoj
   -
za početne poslovne projekte i prvu fazu ekspanzije
   -
kompanijama u odabranim zemljama sa privredama u razvoju ili tranziciji



SSF je razvojni kreditni instrument koji je uspostavio Državni sekretarijat za ekonomska pitanja SECO. Rukovodstvo fonda je delegirano na FINANCEcontact u Cirihu. SSF promoviše investicione projekte iz privatnog sektora u zemljama sa razvijenim ekonomijama ili u tranziciji. Projekti moraju biti komercijalno održivi i ispunjavati priznate ekološke i socijalne standarde.



Ulaganja u razvojne i tranzicione ekonomije podrazumijevaju poslovne rizike izvan onih koje se uglavnom susreću u zapadnim zemljama. Cilj SSF-a je da investitor podeli finansiranje i rizike. To i čini sufinansiranjem početne investicione faze i prve faze ekspanzije. Finansiranje od strane SSF-a je u obliku zajma, koji se mora otplatiti u roku od 5 godina.

 

Više informacija: www.secostartupfund.ch