• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  09.07.2012

Održan sedmi međunarodni folklorni festival "Kolo na bosanskom ćilimu"

Pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića I općinskog načelnika Mehmeda Mustabašića, odnosno općine Maglaj, održan je sedmi po redu Internacionalni festival folklora “Kolo na bosanskom ćilimu”. Organizator je bio Gradski folklorni ansambl Maglaj.



Svečanim defileom ulicama Maglaja prošlo je gotovo 400 učesnika - članova folklornih društava iz Bugarske i Crne Gore te društava iz BiH - KUD “Šijački biser” Tešanj, BZK “Preporod” Doboj Istok, “Puračić”, “Krivaja” Zavidovići, ”Bugojno”, “Duga” Berane (Crna Gora), “Stari grad” Ključ, “Bugarski tanci” Varna (Bugarska) i Gradski folklorni ansambla Maglaj.





Program je počeo na ljetnoj pozornici, a uslijed nevremena, nastavljen u kino sali, koja je skoro do ponoći bila puna do posljednjeg mjesta.
Više od 300 posjetilaca istinski je uživalo u sarajevskim, igrama iz gornjovrbaske regije i sjeveroistočne Bosne, Sandžaka, Vranja, igralo se u Maglaju i crnogorsko oro i igre iz okoline Varne u Bugarskoj.



I ove godine birala se najljepša djevojka u narodnoj nošnji, a titulu Miss festivala ponijela je Crnogorka Tamara Šćepović, a njene pratilje su Amila Velić iz Bugojna i Elvira Gračić iz Maglaja.
Učesnike sedmog po redu međunarodnog festivala u Maglaju primio je i općinski načelnik Mehmed Mustabašić. Predstavnici društava odali su priznanje Mustabašiću za sve što čini na planu razvoja kulture na općini Maglaj, naglašavajući kako je ovo Općina iz čijih primjera imaju mnogo toga učiti i drugi.