• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  04.07.2012

Počelo "Studentsko ljeto"

Srdačno, onako kako to čine više od 40 godina Maglajlije su dočekale "Studentsko ljeto", kulturnu manifestaciju čija priča počinje 1964. godine.

Ceremonija otvaranja je počela izvođenjem "Pjesme o Maglaju" koja je svojevrsna himna festivala, a Maglajlije su je zapjevale sa Enverom Softićem.



Sve je počelo 1964. godine. Prvih godina, festival je okupljalo instrumentalne sastave iz Zenice, Dervente, Tešnja, Doboja, Zavidovića. Prvi festivali bili su slični gitarijadama, da bi vremeno postali pozorinica i odskočna daska mnogima, danas mega poznatim interpretatorima narodne i zabavne muzike, da bi i 40 godina poslije njihovim stopama išli mlađi, na maglajskoj sceni i na maglajskom festivalu, koji zbog svog kvaliteta nosi i prefiks međunarodni. Rijetko koji grad u našoj zemlji se može pohvaliti ovako dugom festivalskom tradicijom, a danas više od 40 godina poslije, svaki Maglajlija će vam se pohvaliti da je nekada bio dio organizacije "Studentskog ljeta".

Festivalsku zastavu podigao Mirsad Kotorčić


Organizator međunarodnog festivala Studentsko ljeto je Dom kulture "Edhem Mulabdić", dok je generalni pokrovitelj općina Maglaj.

Pristunim su se obratili: direktorica Doma kulture i festivala Rašida Mulalić, općinski načelnik Mehmed Mustabašić, koji je festival proglasio otvorenim i Mirsad Kotorčić, kojem je ove godine ukazana čast da na jarbol podigne festivalsku zastavu.



Tradicija je da festivalsku zastavu kroz grad nose učenici generacija osnovnih i srednjih škola općine Maglaj. Ove godine to su: Damir Bilić - učenik generacije Mješovite srednje škole Maglaj, Džana Mujezinović - učenica generacije Osnovne škole "Novi Šeher“, Nedim Mrvoljak - učenik generacije Gimnazije "Edhem Mulabdić“ Maglaj, Lejla Smajić - učenica generacije "Prve osnovne škole“ Maglaj i Uzeir Hodžić - učenik generacije Osnovne škole "Maglaj“.

Neposredno pred početak ceremonije otvaranja, općinski načelnik Mehmed Mustabašić, upriličio je prijem za učenike generacije. U srdačnom razgovoru čestitao im je na ostvarenim uspjesima i poželio sreću u budućnosti.



U povodu otvaranja festivala, u "Parku ljiljana”, koje je u ovo ljetno vrijeme omiljeno sastajalište Maglajlija, omogućen je besplatan bežićni pristup internetu, zašto se pobrinula općina Maglaj.

“U susret Studentskom ljetu” naziv je muzičko poetskog performansa kojeg su pripremili Aleksandra Lizdek – solo pjevačica, magistar Elvis Sivčević, klasični gitarista i glumac Irfana Kasumovića, viši asistent na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.

Maglajlije su istinski uživale u programu prožetim stihovima Maka Dizdara, Abdulaha Sidrana, Antuna Branka Šimića i prelijepim sevdalinkama.

Program je završen spektakularnim vatrometom.



Na ceremoniji otvaranja festivala “Studentsko ljeto”bili su i članovi KUD iz Bugarske, koji su učesnici međunarodnog festivala “Kolo na bosanskom ćilimu” koji će se u Maglaju održati u srijedu, 04.07.2012.godine.

Ono što predstavlja posebnu ljepotu na svečanosti otvaranja festivala “Studentsko ljeto” jeste i maskembal koji organizator priprema za najmlađe stanovnike Maglaja, koji su i ove godine stigli prerušeni u kostime omiljenih im likova.

Zato još jednom na kraju “Dobro nam došlo naše Studentsko ljeto”.