• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  14.06.2012

Oralna vakcinacija/cijepljenje lisica protiv bjesnila

Služba za privredu, financije/finansije i razvoj poduzetništva, Općine Maglaj, i Ured za veterinarstvo BiH obaviještavaju građane s područja naše Općine da će tokom mjeseca juna 2012. godine, na otvorena područja cijele Bosne i Hercegovine iz aviona biti izbacivani mamci koji sadrže vakcinu/cjepivo za oralnu vakcinaciju/cjepljenje lisica protiv bjesnila. Mamac koji izgleda kao keks napravljen od ribljih ostataka i mirisom je veoma privlačan domaćim životinjama.
Građani mogu pomoći u širenju informacija o oralnoj vakcinaciji/cjepljenju tako što će razgovarati sa djecom i savjetovati ih da ne dotiču mamce-vakcine dok se igraju vani. Ukoliko imate psa , pokušajte ga držati u kući i svakako na uzici dok šetate, vodeći računa da ne pojede mamac-vakcinu. Domaće životinje, kao npr. mačke također treba pomno posmatrati tokom ovog perioda ukoliko je to moguće.
Ukoliko dodirnete mamac, a pri tome imate posjekotinu na rukama ili otvorenu ranu ili dotaknete oči nakon što ste dodirnuli tečnost vakcine iz probijene kapsule unutar mamca obavezno otiđite do najbližeg doktora i posavjetujte se o daljnjem tretmanu.
Detaljnije informacije možete pročitati na promotivnim lecima na šalteru Općine Maglaj i u Domu zdravlja Maglaj ili potražiti informacije na broj telefona Ureda za veterinarstvo 066/004-337 ili na web stranici www.vet.gov.ba .