• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  18.09.2017

Svečano obilježen 18. septembar - Dan Općine Maglaj

Obilježavanje 18. septembra- Dana općine Maglaj počeo je polaganjem cvijeća na partizansko groblje Čakalovac, spomen ploču prvom šehidu općine Maglaj Rifatu Abidoviću, šehidsko mezarje Podborik, spomen obilježje u Novom Šeheru, na bistu narodnih heroja Ibrišima Obralića, Petra Dokića i Sulejmana Omerovića Cara, te na Centralno spomen obilježje šehidima, poginulim braniocima/braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana.

 

Svečana sjednica Općinskog vijeća/ Svečana akademija održana je u kino sali Doma kulture „Edhem Mulabdić“ i okupila je veliki broj posjetioca.

 

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Hajrudin Fermić i Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić obratili su se prisutnima i čestitali ovaj značajan dan za sve Maglajlije.

 

Zatim su dodjeljena općinska priznanja, a kada jedan grad dodjeljuje nagrade, onda on zagleda u  svoje srce i traži najbolje od svojih sinova i kćeri, traži one koji su svojim radom, entuzijazmom, talentom, znanjem učinili za svoje sugrađane ponajviše.

 

Općinsko vijeće ove godine je odlučilo da priznanje Grb Maglaja dobiju dvije zaslužene Maglajke Jasminki dr. Smajlagić i Mersiji Krzić, a nagrade je uručio Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić.

 

Jasminka dr. Smajlagić ratni je doktor i zubar specijalista ortodont koja je tokom cijelog ratnog perioda boravila u Domu zdravlja, liječila i kao doktor i kao stomatolog Maglajlije, prije svega borce. U ratnom periodu obavljala je funkciju i direktora Doma zdravlja, a tu funkciju je obavljala i postratnom periodu.

 

A Mersija Krzić poznata je Maglajka,  koja je obavljala svoje obaveze u «Natronu», obavljala je svoje obaveze kao majka, supruga i kao borac gdje je boravila na linijama odbrane podržavala i bodrila naše borce i čitav taj period  obavljala izuzetno važnu ulogu. Njenim angažmanom iz 2006. godine kada je kao tadašnji poslanik u Federalnom parlamentu a kao predsjedavajuća Skupštine Udruženja oboljelih od hepatitisa C, ukazala na problem cifre od 40.000 oboljelih od hepatitisa C na nivou Federacije i onu sumnju, nakon čega su obavljene razne istrage, da se u humanitarnoj pomoći nalazila krv zaražena hepatitisom C, što je rezultiralo time da su pacijenti kasnije se mogli besplatno testirati na hepatitis C i naravno pružati pomoć oboljelim od hepatitisa C. Čitavo to vrijeme je bila ponosna Maglajka, isticala Maglaj u svakoj prilici.

 

Zahvalnica Maglaja ove godine pripala je Košarkaškom klubu „Maglaj“ koji broji oko 90 dječaka i djevojčica. Svaki dječak ili djevojčica koji krenu da se bave košarkom dobiju jaknu, trenetku, dres i majicu besplatno. Svake godine igra Ligu mladih ZDK i to sa čak nevjerovatnih 6 selekcija. U ovom klubu rade školovani treneri i licencirani od strane Saveza  BiH. Svake godine organizuje kamp na Vlašiću, Međunarodni turnir, odlazak van granica BiH sa svim selekcijama. Predpionirska selekcija je završila na drugom mjestu Lige mladih ZDK i tako se plasirali na završnici BiH. Ovaj klub slavi velikih 58 godina sporta u Maglaju. Nagradu je uručio dopredsjedavajući Općinskog vijeća Hajrudin Fermić.

 

Prvu ovogodišnju Maglajsku lentu dobili su profesor Kabil i profesorica Amira Velijagić. Dugogodišnji prosvjetni radnici u maglajskim srednjim školama, a poseban pečat ostavili su radeći u maglajskoj gimnaziji. Učestvovali su u odgoju i obrazovanju brojnih generacija te će među svojim učenicima ostati upamćeni po nesebičnom zalaganju kao izvanredni predavači, dobri odgajatelji te čestiti i pošteni ljudi. Pored ovog posla prof. Kabil bio je i na rukovodećim pozicijama u školi, a prof. Amira radila je dugo kao direktorica maglajske biblioteke za potrebe općine radila i kao prevodilac sa francuskog jezika. Dali su veliki doprinos u kulturno-društvenom radu našeg grada. Iza profesora Kabila ostao je veliki broj časova historije održanih na brojnim manifestacijama i obilježavanju značajnih datuma, kako za naše sugrađane tako i za učenike.

 

Drugu Maglajsku lentu dobio je prim.dr.Mehmed Krzić za dugogodišnji stručni rad i doprinos općini Maglaj u obavljanju poslova doktora specijaliste epidemiologa, te doprinos u liječenju i suzbijanju zaraznih bolesti. Takođe se lično angažovao i dao svoj doprinos kao epidemiolog u naseljenom području maglajske općine u kojima se desio veliki povrat izbjeglica polovinom 1997.godine u prevenciji zaraznih oboljenja i sanacije okoline. Veliki doprinos i angažman imenovanog kandidata u toku i poslije majskih poplava u 2014. godini, je rezultat nepostojanja i ne pojavljivanja bilo kakve zarazne bolesti uzrokovane prirodnim katastrofama iako je rizik od istih bio jako visok. Maglajske lente uručio je vijećnik Općinskog vijeća gospodin Nedžad Lokmić.

 

Program je upotpunio Gradski mješoviti hor Maglaj pod rukovodstvom Hane i Dinka Čizmića. Također, u sklopu programa prikazan je i kratki film gdje su građani različite starosne dobi i profesije govorili o Maglaju i životu unutar njega. Nakon Svečane akademije prisutni su počašćeni kahvom Zlatne džezve Vispak iz Visokog i gastro ponudom koju su pripremile članice Udruženja "Cicmanka" iz Novog Šehera.