• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  02.06.2017

Otvorena 46. Internacionalna kulturna manifestacija „Studentsko ljeto“

Na čaršiji starog dijela grada otvorena je 46. Internacionalna kulturna manifestacija „Studentsko ljeto“ u organizaciji Općine Maglajkoja je i ove godine okupila veliki broj najmlađih maskiranih u kreativne kostime.

Defilej divne djece prerušene u princeze, lovce, likove iz njihovih najdražih crtanih filmova krasio je ulice našeg grada i pozvao ostale mališane da se pridruže povorci u kojoj su bili i učesnici zabavnog programa i „Malog ljeta 2017“.

Kao i sve dobre priče i ova je započela starim običajem da se na jarbol na maglajskoj Tvrđavi podigne festivalska zastava. Nju su do lijepe pozornice, ispunjene dječijim osmijesima, donijeli najbolji učenici, učenici generacije osnovnih i srednjih škola općine Maglaj, te dobitnici specijalnih priznanja. Na ponos svojih roditelja, škole i Maglaja večer su upotpunili: Vesna Nalić, Demir Mujagić, Jasmina Hasić, Danis Bradarić, Damir Mamić i Benjamin Brkić.

Oni su zajedno sa načelnikom Mahmutagićem zastavu ponijeli do Tvrđave, koji je imao čast da podigne zastavu na jarbol i otvori „Studentsko ljeto 2017“.

„Hvala vam što ste uz nas, što podržavate tradiciju ovog Festivala čija bogata historija najbolje pokazuje koliko on znači za Maglaj. Pozornica „Studentskog ljeta“ prvi put je zasjala 1964. godine i okupila pjevače amatere iz najbližeg okruženja. Iz godine u godinu vrijednost ovog Festivala prenosila se kroz cijelu Jugoslaviju, tako da s ponosom mogu reći da su svoje prve muzičke korake upravo načinili u našem Maglaju Severina, Lepa Brena, Željko Samardžić, Gulijano, Danijel, Šerif Konjević i mnogi drugi. Siguran sam da i među vama ima onih talentovanih koji će se svoju karijeru graditi upravo počevši iz svog rodnog Maglaja. Sretan sam što vidim divne kostime kod naših najmlađih, što njihovi osmijesi krase ovaj događaj i vjerujem da ćete cijelo ljeto pratit vrijedne sadržaje koje smo pripremili samo za vas“, istakao je Mahmutagić.

Mnogo se pjevalo i plesalo uz kompozicije koje su pripremili mali hor i orkestar Osnovne škole „Maglaj“, hor Prve osnovne škole, Just dance plesna grupa, vokalno-instrumentalna grupa „Albatros“, ritmika Osnovne škole „Maglaj“, učenici Gimnazije i Mješovite srednje škole. Svako na svoj način upotpunio je toplu, junsku noć i zagrijao prisutne za „Malo ljeto 2017“. Dječije kompozicije izvodilo je 16 učesnika osnovnih škola sa područja općine Maglaj, nakon čega je Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić uručio im zahvalnice za učešće.


„Studentsko ljeto“ godinama ima međunarodni karakter i iz godine u godinu je: kvalitetnije, bogatije, veselije i brojnije.

Općina Maglaj, kao organizator ovogodišnje Manifestacije, ovog ljeta nudi vam dvadesetak sadržaja iz oblasti kulture – muzičkih, pozorišnih, književnih, slikarskih i nekih novih, prvi put na ovogodišnjem „Studentskom ljetu“.

Ono što slijedi tokom juna i jula su Porodični dan kroz Igre bez granica, Izložba akademskih slikarki, koncert Benjamina Hasanića na Tvrđavi, 13. Internacionalni susreti „Kolo na bosanskom ćilimu“, otvaranje Izložbe iz Fonda zavičajne zbirke - Maglaj na razmeđima ili Studentsko ljeto u Natronovom podlistku i Književno veče.