• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  15.05.2017

Treća godišnjica od poplava obilježena druženjem na obali rijeke Bosne

Od 14. do 16. maja 2014. godine naš grad je zahvaćen obilnim padavinama koje su dovele do katastrofalnih poplava. Rijeka Bosne tada je nosila sve pred sobom, za samo nekoliko sati poplavila je stotine kuća i ugrozila hiljade ljudi.


Ali taj događaj je spojio mnoga srca i duše iz cijelog regiona, ali i svijeta. Ne postoji riječ ili djelo koje može izraziti zahvalnost svima koji su pomogli, a posebno volonterima i svim ljudima dobre duše koji su danima i noćima bili uz ovaj grad i njegove građane. Bili su više od pomoći, bili su vjera i nada. Maglaj je bio i ostao grad heroj, sa svojim herojima u sebi i oko sebe.




U sjećanju na te teške dane, Općina Maglaj organizovala je druženje na obali rijeke Bosne nasuprot Parku ljiljana. Lijep majski dan, izmamio je građane da roštiljaju, spremaju kotliće i uživaju u društvu dragih osoba. Ovo je prvi put od majskih događaja 2014. godine da se pokreće druženje sa ovim ciljem, a prema riječima načelnika Mahmutagića, namjera je da ovo postane tradicija Maglaja, te da se tim povodom prisjete svih onih koji su tih dana bili uz općinu i da im se na taj način oda poštovanje.




Ovo je bila odlična prilika da se pošalje poruka kako su građani Maglaja prkosni i ponosni, da se ni nakon katastrofalne poplave nisu predali već slave život i stvaraju nove početke.


Infrastrukturni radovi su u punom jeku, a kako ističe načelnik Mahmutagić, Maglaj se odbranio, preživio i dočekao bolje sutra.