• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  16.03.2012

Za boračke stipendije planirana veća sredstva

Općinu Maglaj posjetio je ministar za boračka pitanja ZDK Suad Omerašević, koji se sastao sa čelnicima općine Maglaj i prvim ljudima Organizacije RVI, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca i JOB “Unija veterana”.
Razgovarano je o izmjenama Zakona o dopunskim pravima boraca, podzakonskim aktima, stipendiranju djece, aktuelnoj reviziji utvrđivanja okolnosti stradavanja i stepena invalidnosti, stambenom zbrinjavanju i liječenju članova branilačke populacije, kao i programima samozapošljavanja gotovo 15 hiljada nezaposlenih demobilisanih branilaca za koje je obezbjeđeno oko 1,5 miliona KM.
Ove godine Budžet Ministarstva za boračka pitanja ZDK planiran je sa blagim uvećanjem u odnosu na prethodnu godinu, za oko 5 %. Planirano je i oko 90 stipendija više u odnosu na 2011.



“To konkretno znači da nema ukidanja nikakvih prava. Čak smo i za stipendija predvidjeli veća sredstva u odnosu na 2011. Tu su i sredstva za pomoć u stambenom zbrinjavanju, liječenju itd”, rekao je ministar Omerašević.
Od 4.000 zahtjeva za stambeno zbrinavanje, u 2011.godini realizovano ih je oko 700. Ministar kaže da će se sredstvima iz ove godine pokušati završiti svi zahtjevi iz prošle godine, a sa ostatkom sredstava će se raditi programi za tekuću godinu.
Predsjednik Organizacije RVI Adem Bradarić upoznao je ministra i sa prijedlogom izgradnje stambeno – poslovnog objekta za rehabilitaciju, upošljavanje i stambeno zbrinjavanje RVI ali i ostalih branilačkih kategorija, za koji su im potrebna sredstva od gotovo 300 hiljada KM.