• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  22.02.2017

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ODLUKE I NACRTU KRITERIJA ZA DODJELU STUDENTSKIH STIPENDIJA ZA AKADEMSKU 2016/2017. GODINU

Javna rasprava o Nacrtu Odluke o raspodjeli novčanih sredstava za studentske stipendije za akademsku 2016/2017. godinu i Nacrtu Kriterija za dodjelu stipendija redovnim studentima općine Maglaj za akademsku 2016/2017. godinu održana je danas u sali Općinskog vijeća Maglaj.

Prisutnima se obratila Azra Čakrama šef Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti Općine Maglaj i istakla najbitnije informacije vezane za temu rasprave.

Svoje prijedloge je istakao Jasmin Softić kao predstavnik Aktiva mladih DF-a i predsjednik Komisije za pitanja mladih i ravnopravnosti spolova ispred Općinskog vijeća. Između ostalog, naglasio je da se treba svaki student stimulisati, ne samo učenici generacija i studenti deficitarnih zanimanja, te da se nagradi prosjek studenata koji je ostvaren.

Također prijedloge je iznijela direktorica JU Opća biblioteka Maglaj, Nina Bunjevac-Salkić i istakla između ostalog, da bi bilo vrlo korektno da se dodjeljuje studentima određena stipendija u toku studiranja, a nakon toga da se student obavezuje raditi u tom preduzeću ili javnoj ustanovi kako bi na neki način to izmirio. Tako student stiče praksu, ali i mogućnost zaposlenja.

U Budžetu Općine Maglaj za 2017. godinu planirana su sredstva u iznosu od 40.000,00 KM za dodjelu studentskih stipendija redovnim studentima sa područja općine Maglaj za akademsku 2016/2017. godinu.

Iz planiranih sredstava, a na osnovu Kriterija za dodjelu stipendija redovnim studentima prvog ciklusa studija sa područja općine Maglaj za akademsku 2016/2017. godinu, i naredne godine bit će dodijeljeno onoliki broj stipendija koje ne budu dodjeljene na višim nivoima vlasti kod Ministarstva za boračka pitanja i Ministarstva za obrazovanje nauku kulturu i sport Vlade Zeničko-dobojskog kantona, naglašeno je u Nacrtu Odluke.