• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  13.01.2017

Uskoro isplata sredstava porodicama stradalim u klizištima iz Alića, Bradića i Novog Šehera

Nakon 32 mjeseca, koliko je prošlo otkako su im kuće totalno uništene u razornim klizištima u maju 2014.godine, 20-tak porodica iz Alića, Bradića i Novog Šehera konačno će dobiti preostala sredstva za stambeno zbrinjavanje.

Kako je nedavno i najavio općinski načelnik Mirsad Mahmutagić, da bi dugujuća sredstva na računima postradalih trebala biti najkasnije do 31.januara, ona su danas i uplaćena na račun Općine Maglaj, a ubrzo će biti transferirana i na račune postradalih.

Na osnovu potpisanih ugovora sa Federalnim fondom za pomoć postradalim područjima u prirodnoj nesreći na području Federacije BiH, postradalim građanima sa područja maglajske općine, za konačno stambeno zbrinjavanje, trebalo bi biti isplaćeno oko 790 hiljada KM. Najveći broj njih odlučio se za izgradnju novih kuća, a neki i za kupovinu stanova, odnosno kuća. Na osnovu potpisanih ugovora svaka porodica trebala je dobiti novčanu pomoć, međutim prethodna vlast je neopravdano odugovlačila sa rješavanjem ovog pitanja, što je izazvalo proteste građana u više navrata. Nažalost jedan dio sredstva namijenjena u svrhu pomoći postradalim građanima neće u ovom trenutku biti isplaćen zbog predizbornih planiranja za stranačke aktivnosti koje donose više glasova. Dakle, i ovaj zadatak je Načelnik Mahmutagić realizovao, nedugo nakon sastanka sa građanima navadenih područja općine Maglaj.