• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  19.12.2016

Predstavljena Platforma za mir

Načelnici 60 općina, uključenih u projekt PRO-Budućnost, okupili su se u Sarajevu na skupu gdje je predstavljena Platforma za mir, a kojoj je prisustvovao i Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić.

Učesnicima skupa u glavnom gradu BiH obratila se ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, načelnici općina koje sudjeluju u projektu PRO-Budućnost od samog početka i direktorica projekta PRO-Budućnost Majda Behrem-Stojanov, te stručni saradnik na projektu prof. dr. Nerzuk Ćurak.

Platforma za mir, nakon usvajanja u Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH), predstavlja podršku građanima i vlastima BiH u procesu izgradnje trajnog mira u zemlji, te šalje poruku regionu i međunarodnoj javnosti da u BiH postoji nedvosmislena podrška izgradnji trajnog, stabilnog i održivog mira, uprkos povremeno zaoštrenoj retorici i odnosima u zemlji.

Promociju Platforme za mir i njeno upućivanje u parlamentarnu proceduru podržalo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH te parlamentarci PSBiH.
PRO-Budućnost je projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga i razumijevanja druge strane. Projekt implementira Catholic Relief Service (CRS) u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.