• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  17.11.2016

Predstavnici Vijeća učenika Gimnazije posjetili Općinskog načelnika

Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić sa šeficom Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti Azrom Čakramom ugostio je predstavnike Vijeća učenika Gimnazije "Edhem Mulabdić", koji su posjetili Općinu Maglaj kao još jednu od aktivnosti pripremljenu za Međunarodni dan srednjoškolaca i Dan državnosti pod sloganom "Ostaj ovdje".

Članovi Vijeća učenika utorak su pripremili volonterski dan, gdje su u saradnji sa Crvenim križem posjetili pet porodica, pomogli da se unesu drva, popričali i proveli dio dana sa svakim od njih. U srijedu su dijelili motivacione letke, a četvrtak ostavili kao dan u kome će razgovarati sa lokalnim vlastima.

Na samom početku Nejla Hidić, učenica Gimnazije obratila se Općinskom načelniku u ime Vijeća učenika i poželjela mu sreću u budućem periodu.

"Prije svega Vam čestitam i želim da mandat bude sretan i kroz njega da ostvarite Vaše planove. Nadamo se da ćete pronaći način da stvorite bolje uslove za nas mlade"
, istakla je Nejla.

Načelniku Mahmutagiću izuzetno je bilo drago što su došli i u ugodnom razgovoru, razmijenili su mišljenja o odlasku iz Bosne i Hercegovine. Postavili su mu pitanje: "Šta mislite o odlasku mladih iz BiH? Šta učiniti da promijene svoja mišljenja? "

"Iskoristit ću priliku da vam čestitam Međunarodni dan srednjoškolaca. Nadam se da će vaša budućnost ići ulaznom putanjom i da ćete ostvariti svoje životne ciljeve. Mi zaista moramo stvoriti bolje uslove za sigurniji život mladih, kako bismo ih privukli da se ovdje školuju, rade, odrastaju i žive. Da ne traže način da odlaze, već da ostaju. Proces je sveobuhvatan, ali se uslovi mogu stvoriti. Obaveza je da stvorimo mladima perspektivu, a i oni sami su dio razvoja Bosne i Hercegovine. Naši mladi imaju energiju i kreativnost koje treba iskoristiti unutar zemlje"
, naglasio je Općinski načelnik.

Predstavnici Vijeća učenika postavili su, također pitanje i gđi Čakrama sa željom da saznaju da li ona smatra da mladi trebaju ostati u Bosni i Hercegovini.

"Perspektivno posmatrajući sa pozicije roditelja, ne bih imala ništa protiv da moje dijete ostane u Bosni i Hercegovini, ako je to zemlja koja će mu pomoći u dostizanju njegovih ciljeva. Ja iskreno očekujem da će moja djeca biti dio ove zemlje, ali mi moramo učiniti mnogo više, promijeniti postojeće stanje i učiniti Bosnu i Hercegovinu najboljim rješenjem za mlade. Ali ako moje dijete ne može ostvariti ono što je zamislio, onda ga ja sigurno neću spriječiti niti imati nešto protiv toga da ide u borbu za svoju budućnost" , naglasila je Azra Čakrama, šefica Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti.