• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  14.11.2016

U toku radionica "Registracija, pokretanje i poslovanje djelatnosti samostalnog poljoprivrednog proizvođača"

U prostorijama Doma kulture "Edhem Mulabdić" održava se radionica "Registracija, pokretanje i poslovanje djelatnosti samostalnog poljoprivrednog proizvođača". JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona organizovala je radionicu uz podršku partnera "Planjax akademijom" Tešanj i "Cronos" d.o.o. Zenica, Općine Maglaj i Biro rada Maglaj, a pod pokroviteljstvom Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić došao je sa svojim saradnicima iz Službe za privredu, finansije/financije i razvoj poduzetništva Ferhatom Bradarićem i Nerminom Bešlagićem, te pozdravio ideju koja će zasigurno motivisati nezaposlene ljude.

"Drago mi je da se ovakve radionice organizuju i u našoj općini, posebno što se radi o poljoprivredi. Perspektiva je u zdravoj hrani koja nam je vrlo bitna, perspektiva je u poljoprivredi i stočarstvu. Nadam se da ćemo zajedno krenuti u razvoj malih i srednjih preduzeća i da će nam svima biti puno bolje", istakao je načelnik Mahmutagić.

Ukupna vrijednost Projekta je 15. 478 KM, a isti je podržan i od Federalnog zavoda za zapošljavanje sa iznosom od 9.200 KM.

Budući da se, u posljednje vrijeme, dosta novca izdvaja za poticaje u poljoprivredi gdje bilježimo ekspanziju novoregistrovanih poljoprivrednih proizvođača, te da je za većinu istih ovo prvo radno iskustvo i prvi samostalni biznis, ove radionice su izuzetno korisne. Polaznici istih će potpuno besplatno naučiti koji su početni koraci i troškovi za registraciju samostalnog poljoprivrednog proizvođača, što nakon registracije, plaćanje doprinosa i poreza, načini plaćanja i naplate, vođenje poslovnih knjiga i sve ono sa čim se prvi put susreću poljoprivredni proizvođači. Imajući u vidu da još ima neutrošenih poticajnih sredstava po Uredbi Vlade FBiH za programe upošljavanja i samoupošljavanja, radionice su pokrenute u pravo vrijeme.

Predavači na radionicama su vrlo iskusne i certificirane osobe iz konsultantskih kuća i uspješni poduzetnici. Njihovo znanje, iskustvo i savjeti pomoći će u izgradnji samopouzdanja i ideje za pokretanje vlastitog biznisa. Na kraju drugog dijela radionice koja će se održati sutra, također od 10 sati, učesnici će dobiti certifikat kao dokaz da su bili dio ovog projekta.