• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  02.11.2016

Zamjenik šefa Misije Ambasade Japana u posjeti općini Maglaj

Općinski načelnik Mehmed Mustabašić ugostio je zamjenika šefa Misije Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini Kazumasa Miyazaki. Razgovarali su o dosadašnjim urađenim projektima koji su zaista pomogli Maglaju i doprinijeli ponovnom pokretanju mehanizma kako u oblasti socijalno-ugroženih kategorija, tako i zdravstva. Gdin. Miyazaki imao je priliku čuti nekoliko historijskih činjenica o vjerskim objektima u našem gradu ( Jusuf-pašina džamija Kuršumlija, Svetište sv. Leopolda Mandića, Pravoslavna crkva i Nova gradska džamija ) koje mu je ispričao Općinski načelnik.

Zatim su se uputili prema JU Dom zdravlja, gdje ih je srdačno dočekala direktorica ustanove dr. Emira Drnda-Čičeklić sa ministrom zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Dragoljubom Brenjom. Zajednički su spustili platno sa ploče koja će svjedočiti o donaciji naroda i Vlade Japana, a koja mnogo znači korisnicima te ustanove. Nakon toga su krenuli u obilazak višenamjenskog radiološkog aparata, za što je Ambasada Japana donirala iznos od 77.869 eura ( oko 152.300 KM ) .

Najsavremeniji dijagnostički aparati koji su i prije donirani, građani Maglaju mogu koristiti i nisu prinuđeni odlaziti u druge gradove kako bi dobili određenu pomoć.
Prije implementacije Projekta opremanja Doma zdravlja Maglaj, bio je jedan višenamjenski RTG aparat koji je također bio donacija Vlade Japana iz 1999. godine. Međutim, poplave koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu 2014. godine su ga potpuno uništile.

Projekt je finansiran u okviru Grant programa Vlade Japana za temeljne projekte ( GAGP ), koji provodi Ambasada Japana u Bosni i Hercegovini. Vlada Japana pridaje veliki značaj projektima iz oblasti zdravstvene zaštite. Od 1996.godine, Japan je donirao preko 82 miliona eura ili oko 160 miliona KM za unaprijeđenje zdravstvenog sektora u Bosni i Hercegovini.