• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  28.10.2016

Otvoren Spomen park

Svečano je otvoren Spomen park "Velika kuća", koji je izgrađen u znak sjećanja na ubijenu djecu Maglaja, čiji su snovi prekinuti granatama sa agresorskih položaja. U periodu od 1992. do 1995. godine u ovom junačkom gradu poginulo je 206 civila, od toga 54 djece mladje od 18 godina. Najmladja žrtva imala je samo dvije godine.

Svojim prisustvom ceremoniju su uveličali, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Nurđehan Šahinović, Općinski načelnik Mehmed Mustabašić, glavni imam Nevres ef. Hodžić, predsjednici organizacija civilnih žrtava rata i boračkih kategorija, predstavnici sportskog i kulturnog života, profesori sa učenicima, delegacije onih koji su učestvovali u izradi jedinstvenog parka, roditelji poginule djece i ostali građani Maglaja.

Dodjeljene su zahvalnice svima koji su na bilo koji način učestvovali u izgradnji i dali svoj doprinos. Hor "Prve osnovne škole" Maglaj pod rukovodstvom Ermeline Smajlagić pjesmom je patriotski pjevao, kao i Admir Bašić. Učenici osnovnih i srednjih škola su simbolično 54 ruže položili kao uspomenu na ubijenu djecu mlađu od 18 godina.

Nakon presjecanja vrpce, svi prisutni su krenuli u obilazak Spomen parka "Velika kuća", koji će svojim postojanjem sačuvati sjećanja na izgubljene živote djece Maglaja.