• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  28.10.2016

Održan seminar "Kako pokrenuti vlastiti biznis"

U prostorijama JU Dom kulture "Edhem Mulabdić" održan je seminar "Kako pokrenuti vlastiti biznis" , projekat koji je izradila Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, a koji je podržala i naša Općina. Projekt se realizuje u partnerstvu sa Planjax akademijom Tešanj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 20.000 KM, a glavni pokrovitelj istog je Federalni zavod za zapošljavanje sa iznosom od 13.800 KM. U narednom periodu radionice će se održati i u svim drugim općinama Zeničko-dobojskog kantona u suradnji sa općinskim biroima rada Službe i općinskim službama za gospodarstvo/privredu.

Polaznici ove radionice su dobili i certifikate za prisustvo seminaru-radionici i prezentacijom bitnih komponenata poduzetništa, došli do saznanja kako najbolje realizovati svoju ideju, te istu pretvoriti u odličan biznis.

Direktor Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, Marinko Kelavić dao je jasnu i motivirajuću poruku prisutnima: "Rizik je upustiti se u posao, ali rizik je biti i na evidenciji Službe za zapošljavanje."

Predavanja koja su održali doc.dr. Edin Ajanović, sci. Husein Mehmedović i mr. Bajruzin Hajro Planjac stvorila su jasniju sliku o načinima pokretanja biznisa i ostvarivanje snova svakog ko ima ideju. Istakli su da nije nikom od njih bilo lahko na početku, ali da bi načinio put oko svijeta, potrebno je načiniti taj prvi, ključni korak.

"Na početku često svi negoduju, ali postoje šanse ako imamo cilj. Ne vjerujemo da se nešto može pokrenuti, dok ne vidimo da je neko drugi uspio. Zašto mi ne bismo bili taj neko drugi?", ističe sci. Husein Mehmedović, koji je sa sobom donio neobičnu, ali realizovanu poslovnu ideju. U rukama je držao motiku sa tri funkcije, koja može kopati, ali ima mogućnost da s jedne strane pomoću okidača u zemlju stavlja đubrivo, a s druge strane sjeme. Dakle, od već postojanih predmeta može se izgraditi nešto sasvim novo, neobično i inovativno.

Polaznici seminara su imali priliku da poslušaju i dvije životne priče maglajskih poduzetnika, koji su ostvarili svoje ciljeve, ideju pretvorili u stvarnost i postali "svoji šefovi". Šaban Bubalo i Jasmin Begić iza sebe imaju dugogodišnji poduzetnički staž. Krenuli su korak po korak, teškim koracima, imajući samo jednu želju, ostvariti svoj san i raditi ono što žele. Uspjeli su. Oni su najbolji primjer koliko je važna volja i cilj koji sebi postavi svaki čovjek, jer ništa nije nemoguće.