• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  14.02.2012

Akcije čišćenja snijega...

Saobraćaj na području većine općina Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) odvija se bez većih poteškoća, navodi se i Izvještaju Uprave civilne zaštite ZDK.
Svi regionalni i lokalni putevi, kao i magistralni put M-17 su prohodni. Ekipe putnih operativa i tokom noći su čistile sve glavne, regionalne i lokalne putne pravce, a radili su i na proširivanju i odvozu snijega sa saobraćajnica.



Kako se navodi u izvještaju, i u općini Olovo danas je većina lokalnih puteva prohodna za automobile, ali je problem predstavlja to što je većina mašina angažovanih u čišćenju snijega u kvaru, tako da su pojedini pravci još neprohodni. Jedino naselje do kojeg pristup nije moguć je naselje Slivnje.
Još uvjek se nastoji deblokirati lokalni put od Mahmutovića rijeke do sela Nasići u općini Breza, koji je i dalje neprohodan.



Vatrogasne intervencije u protekla 24 sata odnosile su se na pružanje pomoći nepokretnim osobama u Zenici, pomoći pri transportu pacijenata na hemodijalizu u Maglaju, skidanje ledenica sa krovova i snijega u Zenici, Kaknju i Zavidovićima.

Bilježili smo proteklih nekoliko dana akcije naših sugrađana - udruženja mladih, uposlenika u vrtiću, osnovnim i srednjim školama na raščišćavanju snijega i omogućavanja nesmetanog prilaza objektima. Za pohvalu je i primjer 10-tak mještana iz Ulišnjaka koji su očistili viseći most kod "Natron - Hayat"-a, kako bi osigurali bezbjedan prijelaz.
Danas smo zabilježili akciju volontera - pripravnika i uposlenika općine Maglaj u čišćenju snijega ispred zgrade lokalne uprave.





Takođe, veliki broj Maglajlija je počeo sa čišćenjem snijega sa krovova zgrada i stambenih jedinica. Iz Štaba Civilne zaštite upućuju apel da prilikom izvođenja tih poslova ni u kom slučaju ne dovodite u opasnost svoj ili živote drugih ljudi. Oprez!