• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  13.10.2016

Otvorena izložba "Anne Frank-Historija, Istorija, Povijest za danas"

U prostorijama JU Opća biblioteka u Maglaju otvorena je izložba "Anne Frank-Historija, Istorija, Povijest za danas" u organizaciji Incijativa mladih za ljudska prava u BiH, Fondacija Humanost u akciji BiH, Kuća Anne Frank, finansirana od strane Evropske unije, a čije je prikazivanje u našem gradu omogućeno uz podršku Fondacije Konrad Adenauer-Predstavništvo u BiH. Svojim prisustvom podršku je dao i Općinski načelnik Mehmed Mustabašić, koji se obratio posjetiocima, pozdravio samu ideju, kao i one koji su zaslužni za njenu realizaciju.

Na trideset dva panela prikazani su detalji iz života židovske djevojčice sa kraja Drugog svjetskog rata. Izložba je upotpunjena sa sedam panela, koji govore o historiji Bosne i Hercegovine tokom istog perioda. Kroz izložbu posjetioce vode posebno edukovani učenici Gimnazije "Edhem Mulabdić", prenoseći znanja koja su stekli o obrađenim temama.

Maglaj je prvi manji grad u kojem je prikazana izložba, a prije je bila u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci.

"Svi se pitaju zašto baš Maglaj?! Izabrali smo ovaj mali grad, jer smo željeli dati priliku i biti ravnopravni prema svima. Smatram da ljudi u većim gradovima imaju i veće prilike za sve. Zato smo željeli da naša izložba bude i dio Maglaja. Još tokom 2014-te godine imali smo priliku sarađivati sa profesoricom historije Sanelom Kotorić kroz radionice i druge metodologije proučavanja historije. Ta uspješna saradnja se nastavila i evo danas smo tu" - ističe projekt koordinator Incijative mladih za ljudska prava u BiH, Kerim Somun.

Svi zainteresovani mogu radnim danima u periodu od 07:00 – 17:00 sati u prostorijama JU Opća biblioteka do 28.10.2016. godine, pogledati ovu zanimljivu i poučnu izložbu.