• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  19.09.2016

Svečano obilježen Dan općine Maglaj

Sub castro nostro Maglay“ – „Pod našom tvrđavom Maglaj“ , prvi je zapis čuvene, istoimene povelje ugarskog kralja Sigismunda Luksemburškog koja datira od 18. septembra 1408. godine. Od tada pa do danas prođe 608. godina postojanja ovog grada.

Programa obilježavanja počeo je polaganjem cvijeća na Spomen obilježje u Parku Ljiljana. Uz prisustvo Predsjedavajućeg Općinskog vijeća, Općinskog načelnika, vijećnica i vijećnika Općinskog vijeća Maglaj, zaposlenika Općinske administracije, direktora javnih ustanova, te građana Maglaja, obilježena je Svečana sjednica Općinskog vijeća Maglaj povodom Dana općine. Svečanost je svojim dolaskom uveličao premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević.

Ovo je naše vrijeme, vrijeme otvaranja vrata za dobru budućnost naše djece, vrijeme za učvršćivanje prosperiteta. Zato, kada se sretnemo s onima koji sumnjaju i onima koji pod svaku cijenu žele onemogućiti naš razvoj, vjerujte mi, znat ćemo im odgovoriti“ , istakao je Predsjedavajući OV Marko Zelić.

Kao i prethodnih godina, uručena su najveća Općinska priznanja onima koji su ostavili neki trag i doprinijeli izgradnji društvene zajednice. Najveće priznanje „Grb Maglaja“ dobili su Arif Mujkanović, Benjamin Čičkušić i Rukometni klub Maglaj, a nagrade je uručio premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević.

„Maglajsku lentu“ – priznanje koje se dodjeljuje pojedincima zbog djelovanja kroz životni vijek i postali prepoznatljivi građani lokalne zajednice, ove godine dobili su posthumno dvojica ubijenih na najsvirepniji način Vejsil Husić i Šaban Halilović, a plaketu koju je uručio Općinski načelnik Mehmed Mustabašić, preuzela su njihova braća. Ovo priznanje je dobio i Asim Musaefendić, dugogodišnji profesor matematike, koji je svoj radni vijek posvetio odgoju mladih ljudi.

„Zahvalnica Maglaja“ ove godine ide u ruke Udruženju civilnih žrtava rata kao znak zahvalnosti građana ovoj neprofitnoj nevladinoj organizaciji zbog nesebičnog zalaganja rukovodstva i članstva, čineći ga danas najaktivnijim i najtransparentnijim udruženjem na nivou općine Maglaj. Nagradu je uručio Predsjedavajući OV Marko Zelić.

Ako sam se ikada posebno radovao u svom poslu u ovih dvanaest godina mandata, onda su to učenički i sportski uspjesi, dodjela priznanja u povodu ovog važnog dana. Svi smo se trudili ne samo za sebe , nego i za sve nas. Takmičili, osvajali, ulagali i spašavali. Ovo je malo mjesto, ali u kojem žive veliki ljudi. Pošteni i čestiti“ , ponosno je istakao Općinski načelnik Mehmed Mustabašić.

Čestitke za Dan općine Maglaj stigle su iz svih općina ZE-DO kantona, a program je uveličao i Gradski mješoviti hor pod dirigentskom palicom gospođe Hane Čizmić.




Pogledajte fotogaleriju sa Svečane sjednice Općinskog vijeća povodom Dana općine Maglaj: LINK