• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  25.05.2016

„Socijalni dan“ obilježen i u Općini Maglaj

Dvadeset učenika maglajske dvije srednje škole danas će steći prvo radno iskustvo, pošto su im vrata otvorile brojne institucije i preduzeća. Radi se o projektu "Socijalni dan", koji devetu godinu provodi Udruženje "Infohouse", a projektu se odazvala i Općina Maglaj.

Gimnazija „Edhem Mulabdić“ i Mješovita srednja škola Maglaj odabrali su po 10 učenika, koji su jutros, poput ostalih službenika, došli u Općinu, gdje su raspoređeni na određena radna mjesta. Srednjoškolce su u sali Općinskog načelnika dočekali i pozdravili zamjenik Općinskog načelnika, Jasmin Devedžić, referent za radne odnose, gđa. Mirsada Skejić, te šef odjeljenja za razvoj biznisa i poduzetništva, gdin. Ferhat Bradarić.



Učenice trećeg razreda Gimnazije „Edhem Mulabdić“, Ena Muhamedović i Vesna Nalić, kazale su kako je jedan dan u Općini Maglaj bilo jako lijepo iskustvo i da im je drago što su imale priliku vidjeti kako je zaista imati odgovornost.

"Danas smo puno toga naučili i mislim da nam je sada svima jasnije kako funkcioniše Općina i sve njene službe. Vidjeti kako zaista izgleda raditi 8 sati je jedno predivno iskustvo", kazala je Vesna, a na njene riječi se nadovezala i Ena, kazavši: "Svi smo bili zaduženi za nešto i na adekvatan načni smo obavljali zadatke koji su stavljeni pred nas. Naučili smo kako funkcioniše administracija i službe Općine. Smatram da bi se ovakvi projekti trebali češće realizirati."



Svoje učešće u projektu uzela je i Mješovita srednja škola, a njihovi učenici su također proveli jedan radni dan u Općini. Ajla Kujrić, učenica prvog razreda Mješovite srednje škole, smjer ekonomski tehničar, kazala nam je kako su mnogi od njih imali potpuno drugačije mišljenje o Općini, ali da su se radom u njoj uvjerili da može biti jako zanimljivo i interesantno.

"Mnogi od nas su imali drugačije mišljenje o radu ovdje. Međutim, jako smo se iznenadili kada smo upoznali uposlenike i sam proces rada. Atmosfera koja vlada među uposlenicima, kao i njihov pristup prema nama učenicima, je zbilja na visokom nivou. Ja sam svoj današnji dan provela na šalteru Službe za boračko-invalidsku zaštitu i dosta sam naučila. Nadam se da će i drugi imati priliku da se upoznaju sa poslom kojeg ja danas obavljam."



Učenici će za danas dobiti dnevnice koje će biti uplaćene u fond "Socijalni dan", a iz kojeg će biti finansirani projekti za unapređenje lokalne zajednice.