• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  18.05.2016

Općinski načelnik održao sastanak sa predstavnicima OSCE-a na temu ravnopravnosti spolova

Predstavnici OSCE-a danas su posjetili Općinu Maglaj i Općinskog načelnika, Mehmeda Mustabašića, sa kojim su održali i kratki sastanak. Općina Maglaj je, pored Ljubuškog i Prnjavora, učesnica Akcionog plana za implementaciju UNSCR 1325 (Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a) u Bosni Hercegovini. Posjeta OSCE-a je sa ciljem ravnopravnosti spolova, misija ŽENE, MIR, SIGURNOST ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA protiv nasilja nad ženama.

Pored predstavnika OSCE-a sastanku je prisustvovala i stručna savjetnica u Agenciji za ravnopravnost spolova BiH, gđa. Kika Babić-Svetlin. Ona je kazala kako je ovo jako bitna Strategija za Općinu Maglaj, a naročito poslije majskih poplava, koje su sve žene na neki svoj poseban način i iskustva doživjele. Ideja Lokalnog akcionog plana je analizirati trenutno stanje u Općini po pitanju zastupljenosti žena u svim aspektima, i njegovo trajanje je od jedne do dvije godine.

Općinski načelnik navodi da se ova rezolucija prvenstveno zalaže za postavljanje žena na rukovodeće pozicije, gdje je općina Maglaj u velikoj prednosti, jer su žene direktorice Javnih ustanova u Maglaju.

"U administraciji Općine Maglaj također je zastupljen veći broj žena, u poljoprivredi je također dosta vrijednih žena, koje obezbjeđuju egzistenciju svojoj porodici, ali i kroz tekstilne firme, gdje su uposlenice žene. Za napredovanje i dobrobit lokalne zajednice potrebne su dodatne edukacije, radionice i prekvalifikacije žena. Prednost općine Maglaj je i rad na novoj strategiji za mlade koja bi također dala doprinosa ovoj Rezoluciji."