• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  16.05.2016

Sastanak sa UNDP-ovim ekspertom za prilagođavanje na klimatske promjene

Predstavnik i ekspert UNDP-a, gdin. Christopher Kaczmarski, posjetio je danas Općinu Maglaj, gdje je sa Općinskim načelnikom, Mehmedom Mustabašićem i njegovim saradnicima održao sastanak.

Cilj posjete je pokrenuta aktivnost Bosne i Hercegovine na izradi Akcionog plana adaptacije, kojim bi se definisale srednjoročne i dugoročne aktivnosti prilagođavanja na novonastale klimatske uslove i integrisanje pitanja klimatskih promjena u procesu odlučivanja. Akcioni plan adaptacije je i logičan nastavak, ali i iskorak u odnosu na Strategiju prilagođavanja na klimatske promjene. Ono o čemu se govorilo na sastanku je i zanemarivanje vertikalne integracije i koordinacije aktivnosti u borbi protiv posljedica izmijenjenih klimatskih uslova.

Pomoćnik Općinskog načelnika, Anto Maglica, kazao je kako smo svjedoci katastrofalnih poplava, tj. klimatskih promjena koje su pogodile našu državu, a naročito naš grad, te nastavio: "Općinu Maglaj zadesila je nezapamćena količina padavina, koja je zahvatila 10 Mjesnih zajednica i gradsko jezgro. Na prostoru općine Maglaj izravno je ugroženo preko 5.000 stanovnika, oko 1.800 stambenih objekata (poplava i klizišta). Ovakvi problemi se trebaju rješavati na lokalnom nivou, ali uz donošenje mjera kojih bi se pridržavali svi, od općinskog do federalnog nivoa vlasti."

UNDP-ov ekspert kazao je da Vlada Bosne i Hercegovine zahtijeva na izradi Nacionalnoog plana adaptacije, koji je već razrađen u svim ostalim zemljama. Taj dokument ima svoj cilj, to je praktičnost i funkcionalnost u praksi. Bitno je također uspostaviti veze i kordinaciju između Ministarstava i Općina, kako bi bile što bolje mjere opreze u slučaju novih klimatskih promjena.