• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  11.05.2016

Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o javnom okupljanju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona održalo je, u sali Općinskog vijeća, javnu raspravu o Nacrtu zakona o javnom okupljanju, kojeg je Skupština Zeničko – dobojskog kantona na 26. sjednici, održanoj dana 11.04.2016. godine prihvatila i usvojila. Istim zaključkom utvrđeno je da se Nacrt Zakona upućuje u javnu raspravu, a da je rok za provođenje javne rasprave 60 dana i da su organizatori rasprave općinski načelnici i MUP Zeničko – dobojskog kantona. Nacrt zakona o javnom okupljanju možete preuzeti ovdje: Download

Predstavnici MUP-a ZDK, gdin. Rijad Delić i gđa. Lejla Begić održali su kratku prezentaciju Nacrta zakona o javnom okupljanju, te sve prisutne upoznali o najvećim promjenama u odnosu na prethodni.

"Osnovni razlozi za donošenje ovog Zakona su potreba za pravnim regulisanjem sve većeg broja faktičkih situacija koje se u praksi pojavljuju. Jedan od razloga donošenja ovog Zakona je i potreba za usaglašavanjem sa važećim promjenama, a naročito sa odredbama Zakona o policijskim službenicima Zeničkog-dobojskog kantona", kazali su iz MUP-a ZDK, te posebno objasnili kako se podnosi prijava za održavanje mirnog okupljanja i šta bi sve trebala da sadrži (član 11.)

U proceduri normiranja predloženog teksta korištena su iskustva drugih kantona, koji su na svojim područjima regulisali ovu materiju, kao što su Tuzlanski i Sarajevski kanton.