• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  15.04.2016

Obilježen 15. april – Dan Armije RBiH i 16. april – Dan oslobođenja Maglaja u II svjetskom ratu

Bosna i Hercegovina danas, 15.04.2016. godine, obilježava 24. godišnjicu od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, a dan kasnije, 16. aprila, obilježit će se i 71. godišnjica oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu. U znak sjećanja na uspjehe Armije RBiH i hrabrost maglajskih ljiljana, danas je, u sali Općinskog vijeća, održana Svečana akademija. Akademiji je prethodilo polaganje cvijeća na Centralno spomen – obilježje šehidima, poginulim braniocima i civilnim žrtvama rata, kao i podizanje zastava Armije RBiH i Bosne i Hercegovine, koju je podigao kapetan Sead Mešić, nosilac najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan". Prije početka manifestacije, predstavnici Službe za boračko – invalidsku zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti posjetili su i ostala Spomen obilježja šehidima, poginulim braniocima i civilnim žrtvama rata.



Dan Armije RBiH jedan je najsvjetlijih datuma u historiji naše zemlje i svaki put je prilika da se iskaže ponos i poštovanje prema borcima i svim šehidima, koji su dali svoj život u odbrani BiH od agresora. Armija RBiH branila je i teritorijalni integritet i cjelovitost države BiH, branila je ljudske živote, pravo da svi živimo u ovoj zemlji.

Na Svečanoj akademiji prisutnima su se obratili predsjednik Udruženja logoraša, gdin. Seid Omerović, kao i pomoćnik načelnika općine Maglaj, Jasmin Devedžić, koji je posebno istakao značaj današnjeg, ali i sutrašnjeg datuma.

"Današnji dan jedan je od najistaknutijih datuma naše države. O hrabrosti Armije RBiH mnogo se kazalo i treba da se priča svaki dan. Naša dužnost je da se svakodnevno sjećamo svih onih koji su dali svoje živote za slobodu koju danas imamo. 16. april jedan je od najznačajnijih historijskih datuma našeg grada. Tada se s ponosom prisjećamo patriota koji su porazili svoje neprijatelje, a time oslobodili i Maglaj. Također, ovaj grad mora biti ponosan i na svoju 327 vitešku brigadu. Ovo je praznik i onih koji su svoju krv prosuli za našu slobodu, i zbog toga trebamo se upitati šta smo mi uradili za njih, ali i njihove saborce invalide. Ovi datumi nikada se ne smiju zaboraviti."



16. april slavimo Danom oslobođenja Maglaja od okupatora u Drugom svjetskom ratu. Prva jednica oružanih snaga na području općine Maglaj formirana je u Kopicama, 06. aprila 1992. godine, jedinica Općinskog štaba Teritorijalne odbrane 15. aprila, a Prva maglajska brigada formirana je 06. novembra 1992. godine. Ovih aprilskih dana prisjećamo se događaja od prije gotovo dvije i po decenije, ali i slobodarskog duha iz 1945. godine. Tokom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine Maglaj je oslobađan 1941. godine, potom u augustu 1943. godine i konačno oslobođenje od okupatora je doživio 16. aprila 1945. godine. Tada su jedinice 53. divizije zadale konačan udarac okupatorskim jedinicama stacioniranim u Maglaju.

Prigodan kulturno – zabavni program upotpunuli su Gradski mješoviti hor Maglaj, te djevojčice iz JU „Dječiji vrtić“ Maglaj.