• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  13.04.2016

Otvaranje šahovskog polja „Matirajmo predrasude“

U okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost), a kroz implementaciju CRS-a, danas je na platou ispred Općine Maglaj otvoreno šahovsko polje u okviru projekta "Matirajmo predrasude". Projekat je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, implementiran od CRS-a (Catholic Relief Services) u partnerstvu sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Ovo je ideja mladog tima, neformalne grupe mladih iz Maglaja i Doboja, koji su već ranije uradili mnogo uspješnih projekata. Svojim radom, upornošću i trudom priveli su kraju još jedan projekat koji je pozitivno prihvaćen među današnjim prisutnim građanima. Otvaranju šahovskog polja prisustvovao je Općinski načelnik, Mehmed Mustabašić, koordinator ispred Fondacije Mozaik, gdin. Mirza Avdić, članovi radne grupe Doboj i Maglaj, kao i prijatelji iz susjednih Općina.

Uz pozitivnu atmosferu i prije prvog šah poteza, Općinski načeknik se zahvalio donatorima, te naglasio da je ovo vrijedna grupa mladih koja se zalaže za povjerenje, razumijevanje i bolji suživot unutar Općine Maglaj, te da sam naziv šahovskog polja „Matirajmo predrasude“ ima svoju važnost za život i bolje sutra u ovom gradu. Kazao je da je ovo projekat gledanja ka budućnosti bez predrasuda, te da ovo predstavlja poklon gradu Maglaju za predstojeće bitne datume 15. i 16. april.

Voditeljica projekta, Ivana Širić, zahvalila se prisutnima na dolasku, ali je iskazala i veliku zahvalnost donatorima ovog projekta, Općinskom načelniku kao i ostalim koji su na bilo koji način učestvovali u realizaciji ovog projekta. Raduje se implementaciji ovog projekta, te ističe da će se kroz šahovsku igru promovirati zajedništvo i na taj način razbijati predrasude i barijere koje su posljedica ratnih sukoba te razvijati pomirenje, povjerenje i suživot i tako donositi pozitivne promjene u društvenoj zajednici.

Nastavak projektnih aktivnosti bile su posjete gradini, džamiji Kuršumliji i crkvi sv. Leopolda Mandića.