• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  11.04.2016

Maglajska Gimnazija uspješno organizovala 3. po redu IT Challenge

U Maglaju je održano treće po redu takmičenje učenika iz poznavanja informacionih tehnologija - IT Chalenge. Iako nemaju podršku Pedagoškog zavoda niti resornih ministarstava, na takmičenju se i ove godine okupilo blizu 250 osnovaca i srednjoškolaca iz cijele zemlje. U pomoć su priskočili donatori te je ovo postalo najmasovnije ekipno takmičenje iz IT tehnologija za osnovce i srednjoškolce.

Direktorica Gimnazije "Edhem Mulbdić" u Maglaju, gđa. Amela Hidić, napominje da su učenici sve u vezi s ovim takmičenjem sami uradili: pripremili su prostor, našli sponzore, pripremili pitanja.

U više od 70 ekipa u Maglaj je doputovalo oko 250 mladih. Većina ih želi da im informatika bude životni poziv i da ostanu u BiH. Svjesni su da će im, koji god poziv da odaberu, digitalna pismenost biti važna. A znaju i za opasnosti koje im prijete na društvenim mrežama. Zato je na takmičenju poseban sat održan upravo o sigurnosti na internetu.

Organizatori takmičenja najavljuju da će već sljedeće godine rezultati maglajskog IT Challengea biti bodovani i kod prijema na neke fakultete informacionih tehnologija u BiH.

U konkurenciji osnovnih škola najviše uspjeha imali su učenici O.Š. "Fahrudin Fahro Baščelija" iz Goražda (ekipa "Banana Pi", drugo mjesto je osvojila ekipa "Orange Pi" iz iste osnovne škole. Treće mjesto pripalo je učenicima Prve osnovne škole Konjic. U kategoriji srednjih škola najbolja je bila ekipa Međunarodne srednje škole iz Sarajeva. Drugo mjesto su osvojili učenici Behram-begove medrese iz Tuzle, dok je treće mjesto pripalo ekipi "Unexpected" - Gimnazija "Rizah Odžečkić" Zavidovići.

IZVOR: maglaj.net/FTV