• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  08.04.2016

Poziv na takmičenje/natječaj literarnih i likovnih radova za učenike osnovnih i srednjih škola, u okviru PRO-Budućnost projekta

U okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanja, Odgovornost za Budućnost), a povodom obilježavanja Svjetskog dana za kulturnu raznolikost, dijalog i razvoj - 21. maja/svibnja 2016. godine, organizuje se nagradno takmičenje/natječaj "Različitost obogaćuje", za djecu i mlade u osnovnim i srednjim školama.

Ideja takmičenja "Različitost obogaćuje" je da, putem kreativnog likovnog i literarnog izričaja, djeca i mladi prepoznaju svoje naslijeđe kao vrijednosti sa kojima mogu doprinijeti poboljšanju interkulturalnih vještina, tolerancije, dijaloga i razvoja, odnosno, da razumiju raznolikost s ciljem jačanja suradnje i prevazilaženja izazova sa kojima živimo danas.

Takmičenje je otvoreno za sve učenike i učenice osnovnih i srednjih škola u PRO-Budućnost lokalnim zajednicama i to u okviru četiri kategorije:

1. Najbolji literarni rad učenika osnovnih škola
2. Najbolji likovni rad učenika osnovnih škola
3. Najbolji literarni rad učenika srednjih škola
4. Najbolji likovni rad učenika srednjih škola

Uz pomoć stručnog žirija iz oblasti literarnog i likovnog stvaralaštva, obrazovanja i nevladinog sektora, odabrat će se najbolji radovi, te najboljim učenicima i učenicama dodijeliti nagrade za doprinos u sljedećim iznosima:

- Prva nagrada 300,00KM
- Druga nagrada 200,00KM
- Treća nagrada 100,00KM

Za prijavu na učešće neophodno je do 16. maja/svibnja 2016. godine dostaviti sljedeće:

U potpunosti ispunjen prijavni obrazac i rad po izboru:

- Literarni rad u formi pjesme, priče ili eseja - maksimalno do 800 riječi, ili
- Likovni rad

Literarne radove možete poslati i na e-mail edita.colo@crs.org, a likovne isključivo poštom na adresu: CRS, Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo, sa naznakom: Za PRO-Budućnost takmičenje/natječaj.

Predmet razmatranja komisije za odabir neće biti radovi koji:
a) Nisu iz lokalne zajednice sa kojima je PRO-Budućnost potpisao memorandum o sporazumijevanju
b) Nisu dostavljeni do navedenog roka za prijavu
c) Koji su zaprimljeni bez ispunjenog i/ili sa nepotpunim prijavnim obrascem
d) Literarni radovi koji se ne mogu jasno čitati
e) Likovni radovi na kojima nije označeno ime i prezme učenika ili učenice koji su poslali rad

Rezultati takmičenja će biti blagovremeno dostavljni svim školama putem e-maila i/ili faxa, učenicima/učenicama koji su poslali svoje radove, te će javno biti promovisani na PRO-Budućnost facebook stranici (https://www.facebook.com/probuducnost.bih), twitteru i drugim sredstvima informisanja koje koristi PRO-Budućnost projekt.

Prijavu za takmičenje možete preuzeti ovdje: Download

PRO-Budućnost je četverogodišnji projekt koji provodi Catholic Relief Services (CRS) u partnerstvu s Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzla i Helsinškim parlamentom građana iz Banja Luke, a s ciljem izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih skupina u Bosni i Hercegovini. USAID finansira projekt PRO-Budućnost, da bi promovirao širok spektar aktivnosti pomirenja u okviru zajednica i sa liderima u zajednicama širom BiH. Cilj projekta je da građani BiH, ohrabreni ključnim utjecajnim akterima, zagovaraju za društvene promjene.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je rezolucijom broj 57/249 proglasila 21. maj Svjetskim danom kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj. Ovom historijskom deklaracijom države svijeta su kulturnu raznolikost priznale kao zajedničku baštinu čovječanstva. Sve kulture i civilizacije doprinose bogatstvu čovječanstva. Kulturna raznolikost je snaga. Njeno očuvanje je etički imperativ, neodvojiv od poštovanja ljudskog dostojanstva. Priznavanjem ove raznolikosti se jača međusobno poštovanje i gradi zajednički prostor zasnovan na općim vrijednostima. Niko ne može da pozivanjem na kulturnu raznolikost krši ljudska prava ili da ih ograniči.