• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  08.04.2016

Obilježen 4. april – Međunarodni dan borbe protiv mina

Općina Maglaj već šestu godinu radno obilježava 4. april - Međunarodni dan borbe protiv mina. Prepreke u vidu mina i NUS-a i dalje su prisutne, te stvaraju veliki broj problema, zbog čega je u proces deminiranja potrebno uključiti sve subjekte i raspoložive kapacitete kako bi se taj proces ubrzao.

Uklanjanje mina i NUS-a predstavlja višestruku obavezu – obavezu prema stanovništvu, rekonstrukciji i obnovi, povratku kao i prema Konvenciji po kojoj bi mine trebale biti uklonjene do 2016. godine. U poslijeratnom periodu (1996. – 2015.) od mina i NUS-a na području općine Maglaj stradale su 54 osobe, od kojih 27 smrtno, od čega petero djece. Napominjemo da se na našoj općini provedba Plana protuminskog djelovanja za period 2011. – 2019. godina uspješno provodi pri čemu se uspostavlja sigurno okruženje za građane općine, održiv povratak i društveno-ekonomski razvoj lokalne zajednice u cjelini.

Općina Maglaj, u granicama svojih mogućnosti, finansijski sudjeluje u projektima deminiranja, što nije dovoljno, zbog čega još jednom poziva sve domaće i međunarodne subjekte da ulože zajedničke napore da bi se naša općina konačno oslobodila opasnosti od mina i NUS-a. Općina Maglaj, također, izražava zahvalnost svim subjektima na dosadašnjem uloženom trudu na deminiranju i nameće naglašenu potrebu za povećanje deminiranja na području naše općine.

Povodom 4. aprila - Međunarodnog dana borbe protiv mina, općinska služba Civilne zaštite je dala svoj doprinos u smanjenju broja i uništavanju pronađenih ubojnih sredstava, tako da je u saradnji sa Federalnim timom Civilne zaštite dana 06.4.2016.godine izvršeno uništavanje 10 protivpješadijskih mina, 53 ručne bombe, 74 tromblonske mine, 11 komada puščane municije i 1 ručni bacač raketa tipa Zolja.